Svenska hovets ord om brittiska krisen med Meghan och Harry

Det har gått snart två veckor sedan prins Harry och Meghan Markle meddelade att de lämnar det brittiska kungahuset.
Beslutet har orsakat stor uppståndelse och paret blir av med såväl kungliga titlar som apanage.
Under hela krisen har svenska hovet inte kommenterat saken.

Brittiska kungahuset fick en skakig – och något chockartad – start på det nya året. Den 8 januari meddelade prins Harry, 35, och hustrun Meghan Markle, 38, att slutar som kungligheter. Paret har bestämt sig för att lämna det brittiska kungahuset, flytta till Kanada och bli självförsörjande.

Det stora beskedet kom som en överraskning för alla – inklusive drottning Elizabeth, 93, själv som inte blivit informerad om parets planer innan de offentliggjorde dem.

Prins Harry och Meghan Markle gifte sig i maj 2018. Ett år senare föddes parets son, Archie Mountbatten-Windsor. 

Bröllopsyra rådde när prins Harry och Meghan Markle gifte sig.

Världen jublade när prins Harry fick sin Meghan Markle.

Meghan Markle, som tidigare arbetades om skådespelare, har berättat att tiden som kunglighet under och efter graviditeten varit riktigt påfrestande. I en öppenhjärtig intervju med ITV News berättade hon att det var svårt att hantera rollen som mamma och medlem av kungahuset.

Prins Harry har efter uppbrottet själv uttalat sig. I ett tal berättade han att Storbritannien alltid kommer vara hans hem och en plats han älskar. Han sa också att beslutet att lämna kungahuset var svårt att fatta och att han kände sorg över var de hamnat.

– Det var så många månader av samtal efter så många år av utmaningar. Och jag vet att jag inte alltid har gjort rätt, men vad gäller det här hade jag inget annat val, sa prins Harry häromdagen.

Hovet svarar om Megxit

En effekt av prins Harrys och Meghan Markles avhopp är att de också kommer att förlora sina kungliga titlar – och sitt apanage. Dessutom måste de betala tillbaka en stor summa pengar de fått för att renovera sitt hem: 2,4 miljoner pund, motsvarande drygt 31 miljoner.

Prins Harrys och Meghan Markles beslut att lämna kungahuset har orsakat stor uppståndelse över hela världen – det är en ovanlig händelse som dessutom fått ett eget namn: Megxit.

Det svenska kungahuset har under den röriga tiden inte uttalat sig överhuvudtaget om händelserna i brittiska kungahuset. När Hänt når hovets informationschef, Margareta Thorgren, med frågan om svenska hovet kommer att ge en kommentar till Megxit är svaret kort och koncist.

”Nej”, skriver Margareta Thorgren i ett meddelande till Hänt.

FOTO: Jessica Gow/TT

Senaste nytt