Stora oron för drottning Elizabeth - stoppas av sjukdomen

Drottning Elizabeth II.

Nu varnar en läkare drottning Elizabeth för hennes hälsa.
– Ju snabbare symptomen behandlas desto bättre, säger han till Express.

Det har stormat rejält kring det brittiska kungahuset den senaste tiden. Den 8 januari 2020 meddelade hertigparet av Sussex, prins Harry och Meghan Markle, via Instagram, att de säger upp sig.

”Efter många månader av reflektioner och diskussioner har vi kommit fram till att vi vill ha en ny roll inom kungahuset”, skrev prinsparet.

Harry och Meghan slog fast att de drar sig tillbaka som ”seniora” medlemmar av kungahuset och kommer att arbeta för att bli ekonomiskt oberoende av hovet. Dessutom meddelade de att de ska de flytta till Nordamerika.

Drottning Elizabeth var snabb med att uttala sig. I ett pressmeddelande, som Buckingham Palace skickade ut som svar på hertigparet Sussex Instagrampost, står det att drottningen ”förstår” att Harry och Meghan vill träda tillbaka men att detta är ”en komplicerad fråga som kommer att ta tid att reda ut”. Diskussionen är ”än så länge i ett tidigt skede”.

Nu rapporterar brittisk media om ytterligare en händelse kring kungligheterna – nämligen att drottningen inte dök upp under ett möte för ett kvinnoinstitut, vilket varit en årlig tradition. Express skriver att drottning Elizabeth hade blivit sjuk och tvingats ställa in. Enligt uppgifter till tidningen ska det handla om att drottningen drabbats av en lätt förkylning.

Läkarens varning

Nu har läkaren och farmakologen Shamir Patel skickat en varning till Elizabeth. Han tycker att drottningen ska vara försiktig – även om det denna gång handlar om en lätt förkylning.

– När din kropp är ung och stark kan man lätt bli av med en förkylning, men för en äldre person blir risken större. En vanlig förkylning kan vara mycket längre och kan leda till något allvarligare, säger läkaren till Express.

Han menar att hon borde vara noga med att få vård så att de inte blir värre.

– Ju snabbare symptomen behandlas desto bättre, för då kan man undvika komplikationer som lunginflammation, som är en av de tio vanligaste dödsorsakerna bland äldre, säger han.

Läkaren förtydligar till tidningen att drottningen gjorde helt rätt som ställde in träffen. Är man 93 år gammal och känner sig dålig är det bäst att vila så man inte utsätter sig för risker i onödan.
FOTO: TT