TRENDAR JUST NU!Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Sofias kamp: Det tog på mig både som mamma och kvinna

10 mar, 2017 
AvEmelie Tholin
Prinsessan Sofia kämpar för att alla kvinnor ska ha rätt till en bra förlossningsvård och känna sig trygga.
Annons

Den 19 april förra året gjorde prinsessan Sofia, 31, sitt livs fysiska prestation – i ett rum på Danderyds sjukhus i Stockholm födde hon sonen Alexander. Maken prins Carl Philip fanns hela tiden vid hennes sida.

– För mig och min fru är detta det största som hänt oss, känslorna går inte att sätta ord på, kärlek är det enda jag tänker på, nu är vi en familj, jublade den nyblivne prinspappan.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia med sin nyfödde son.
Stolta förstagångsföräldrar – prins Carl Philip och prinsessan Sofia med sin prins.

Förlossningen gick bra och skedde utan komplikationer. Carl Philip var djupt imponerad:

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Jag är full av beundran av min frus och alla kvinnors kraft att bära och ge liv!

Som prinsessa hade Sofia både fått välja läkare och träffa barnmorskan långt innan det var dags. Hon hade valt samma team som året innan förlöste prinsessan Madeleines, 34, son Nicolas, 1.

Prinsessan Madeleine på Sofia och Carl Philips bröllop, två dagar innan hon födde Nicolas.
Madeleine på Sofia och Carl Philips bröllop, två dagar innan hon födde Nicolas.

Sofia kände sig väldigt trygg som förstföderska. Alla andra kvinnor i Sverige känner inte så, vilket Sofia med sin vanliga bakgrund, förstår.

Annons

Idag kämpar prinsessan för att alla kvinnor ska ha rätt till bättre och tryggare förlossningsvård.

– Jag känner självklart med de kvinnorna. Jag har ju själv fött barn så jag förstår att det finns en stor oro, säger Sofia under invigningen av Nya Södertälje sjukhus som har en modern syn på vården med nya teknologiska lösningar.

Sofia vid invigningen Nya Södertälje sjukhus. Prinsessan talar om hur viktigt det är att alla kvinnor ska känna sig trygga inför sin förlossning.
Sofia talar om hur viktigt det är att alla kvinnor ska känna sig trygga inför sin förlossning.

Sofia besökte olika avdelningar på sjukhuset.

–Vi var precis på förlossningen där de talade om förlossning för alla. Och vi har ju en mängd olika människor som kommer hit från alla olika delar av världen och det tycker jag var oerhört imponerande, det tog verkligen på mig som både mamma och som kvinna att alla självklart ska få en värdig vård när man ska föda ett barn, säger hon.

Annons

Sofia fortsätter:

– Det ligger helt rätt i tiden, det är så det ska vara, alla kvinnor som ska föda barn ska ha samma rättighet och där vet man att sådana saker som känns ganska simpla, som språk och att få en förståelse, är oerhört viktigt för att känna en tillit och en tro. Man vet också att det bidrar till mindre skador under förlossningen och hela den biten, säger hon avslutningsvis.

Foto: TT, IBL, Kungahuset.se

[Newsletter]

Annons