Sofias agerande efter drottning Silvias omtalade uttalande

Prinsessan Sofia och drottning Silvia

Drottning Silvia har alltid haft en nära relation med svärdottern prinsessan Sofia. Men det finns en fråga där de inte tycker lika – och där Sofia agerat efter ett chockerande uttalande från Silvia.

Prinsessan Sofia och prins Carl Philips kärlekssaga startade i Båstad för cirka tio år sedan, men den startade onekligen i motvind. Många tyckte att Sofia Hellqvist med sitt förflutna som Paradise hotel-deltare och med lättklädda bilder i herrtidningar inte var god nog för att ha ett förhållande med en prins.

Men paret gav aldrig upp, och en av de första att sluta upp bakom paret var drottning Silvia. Bland annat bjöds paret med till kungaparets smultronställe på Franska Rivieran och de fångades på bild tillsammans när de var ute på familjens båt Polaris.

Sofias relation med Silvia

Resten är historia kan man säga, Sofia fick sin prins och idag har de barnen Alexander och Gabriel. Och Silvia står väldigt nära sin svärdotter. De semestrar tillsammans och drottningen brukar ofta åka hem till Sofia och Carl Philip på Villa Solbacka för att umgås med sina barnbarn.

Att Sofia och Silvia kommer bra överens har sina naturliga anledningar. Båda två har hjärtan som klappar för välgörenhet och för att stötta utsatta grupper i samhället, Silvia med sitt Childhood och Sofia med sin organisation Project Playground.

Men det finns en fråga de hanterar helt olika – nämligen feminismen. Drottning Silvia väckte stor uppståndelse när hon i en intervju med Amelia Adamo i Aftonbladet fick frågan var “feminist” har för betydelse för henne. Silvia som kommer från en konservativ bakgrund var tydlig med att ämnet är något hon verkligen inte vill prata om.

Silvias kritik mot feminism

– Jag försöker undvika den frågan, för den är laddad just nu och kan tolkas på många vis, svarade drottningen.

Men trots att hon vill undvika att diskutera frågan så blev Silvias utveckling av sitt svar ändå uppmärksammat och fick många att höja på ögonbrynen.

– Jag tycker att det är en diskussion som verkar ha gått för långt. Däremot tycker jag att man ska vara feminin. Och att Sverige kommit mycket långt när det gäller jämlikhet.

En person som inte svarar lika på den frågan, utan istället är engagerad i feminism, är prinsessan Sofia. Sanningen är att hon är med i kvinnosaksgruppen Sofianätverket där frågor om kvinnor diskuteras.

Sofias markering mot Silvia

Enligt Svensk Dam ska de bland annat ha avverkat diskussioner om feministisk utrikespolitik och hur nätverket kan skapa förutsättningar för kvinnlig inkludering.

Hovet informationschef, Margareta Thorgren, har bekräftat för Svensk Dam att Sofia tar jämställdhet på yttersta allvar och agerar därefter – helt tvärtemot vad Silvia skulle göra enligt sitt eget uttalande.

– Det här är ett område som intresserar prinsessan mycket och som hon har valt att engagera sig, har Margeta Thorgren sagt.

FOTO: TT