Så påverkas prins Oscars liv efter kungens beslut

Prins Oscars framtid efter kungens beslut

Nu avslöjar hovet hur treårige prins Oscars liv förändras efter kungens beslut att utesluta fem av barnbarnen från kungahuset.
Hans storasyster prinsessan Estelle kommer att bli Sveriges statschef i framtiden, medan Oscars liv redan nu limiteras.

För en vecka sedan meddelade hovet att kungen tagit beslutet att utesluta barnbarnen prins Nicolas 4, prinsessan Adrienne, 1, prins Alexander, 3, och prins Gabriel, 2,  från kungahuset. De kommer behålla sina kungliga titlar och hertigdömen – men de kommer inte att ha några kungliga plikter.

– Barnen får en friare roll, avslöjade riksmarskalk Fredrik Wersäll på presskonferensen samma dag som beskedet kom.

Samtidigt flaggades det även för att prins Carl Philip, 40, och prinsessan Madeleine, 37, kan få färre kungliga plikter på sig i framtiden. Istället kommer kronprinsessan Victorias familj att vara mer i fokus.

– Vi har under lång tid sett att kronprinsessparet tar ett större ansvar. Det innebär att ansvaret kan mjukas upp för prinsen och prinsessan, berättade Fredrik Wersäll.

Hovets ord om prins Oscars framtid

Kungahuset släppte under måndagen en ny bild på kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle, 7, och kung Carl Gustaf – en tydlig markering för kungafamiljens framtid. Victoria som står näst på tur i successionsordningen, och dottern Estelle som tar över som Sveriges statschef efter sin mor.

En person som det knappt nämnts något om är Victoria och prins Daniels, 46, yngsta son, prins Oscar, 3. Nu avslöjar hovet i ett meddelande till Expressen att även hans framtid påverkas av kungens beslut, men på ett helt annat sätt än för hans kusiner.

”Han är son till blivande statschefen och bror till nästnästa statschef. Han blir förhoppningsvis morbror till tredje nästa statschef. Han är del i successionsordningen”, skriver hovets informationschef Margareta Thorgren till tidningen.

Det innebär i praktiken att han inte kommer att ha samma frihet som sina kusiner, och han kommer inte att kunna ta ett vanligt arbete i framtiden.

Så togs beslutet att utesluta Carl Philip och Madeleines barn

Enligt riksmarskalk Fredrik Wersäll ska kungafamiljen ha diskuterat förändringen under en längre tid.

– Det är en diskussion som pågått i kungafamiljen i flera år, vilket är en funktion att kungafamiljen blivit väldigt stor, säger han till SVT.

Både Carl Philip och Madeleine kommenterade förändringen för sina barn på sina sociala medier timmar efter kungahusets avslöjande. De välkomnade beslutet och gladdes åt sina barns skull.

Tidigare idag gick Hovet ut med informationen att Leonore, Nicolas och Adrienne inte längre ska tillhöra Kungl. Huset. Den här förändringen har planerats under lång tid. Chris och jag tycker det är bra att våra barn nu får en större möjlighet att i framtiden forma sina egna liv som privatpersoner”, skrev prinsessan Madeleine.

FOTO: Mikael Fritzon/TT, Suvad Mrkonjic / TT, Karin Törnblom/TT, Fredrik Sandberg/TT

 

SENASTE NYTT!