Så har man inte sett kung Carl XVI Gustaf tidigare – nya bilden visar

Kung Carl XVI Gustaf

Under 2023 firar den svenska kungen 50 år på tronen.
Nu delar kungahuset en bild på kungen i en ny utstyrsel som får följarna att jubla.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Skansen-Jonas Wahlström om träffarna med kungafamiljen
0:24

Efter reklamen: Skansen-Jonas Wahlström om träffarna med kungafamiljen

(0:24)

Slå på ljud

Nu har 2022 kommit till ett slut och som vanligt firade många in det nya året med fest och champagne. Men i och med det nya året finns det något annat värt att fira. Den svenska kungen Carl XVI Gustaf, 76, firar nämligen 50 år på tronen.

För att fira in det nya året delade kungahuset en bild på kungen på sin Instagram, och följarna kunde inte låta bli att imponeras.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

Så har du inte sett kung Carl XVI Gustaf tidigare

Med anledning av kungens stora jubileum offentliggjordes ett nytt porträtt på honom. Han poserar inne i rikssalen av det Kungliga slottet i Stockholm, samma rum där trontillträdesceremoni hölls 1973. Kungahusets instagram beskriver den fina bilden.

”I fotografiet är Kungen placerad bredvid den praktfulla silvertronen. Tronstolen var en gåva från riksrådet Magnus Gabriel De la Gardie till drottning Kristina i samband med hennes kröning i Storkyrkan i Stockholm 1650. I dag är silvertronen en symbol för den svenska monarkin och räknas till rikets värdighetstecken.”

I bilden bär kungen en amiralsuniform med samtliga svenska riddarordnars högsta värde”, beskriver kontot och fortsätter:

Ytterst hänger Serafimerorden med kedja och därefter Svärdsorden, Nordstjärneorden samt Vasaorden i kedjor. Kring halsen bär Kungen Dannebrogsordens storkommendörstecken, en ordensvärdighet som endast tilldelas den danska monarkens närmaste anförvanter. Under ordenskedjorna skymtar även svenska och norska kungliga minnesmedaljer

Följarna jublar över kungens nya stil

Det hör till vanligheterna att det svenska folket imponeras över kungligheternas klädstilar – och så även i detta fallet. På Instagram har flera tagit sin tid att påpeka den stiliga klädseln som kungen bär.

Bra taget foto av fotografen Thron på vår käre kung!”, skriver en person

Vi har en så stilig statschef!”, påpekar en annan.

Vackert! Vår Svenska konung”, skriver en tredje.

Men det finns en annan detalj som en del följare oroar sig över, nämligen att kungen bär en hel del smycken i metall.

Jag undrar hur mycket den där halsgrejen väger

”Man undrar ju hur mycket all metall väger”, skriver en annan.

FOTO: Anders Wiklund/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN