Så fördelas prinsessan Lilians arv

Prinsessan Madeleine, prins Carl Philip och kronprinsessan Victoria

Prinsessan Lilian hade vid sin död en förmögenhet på 54 miljoner kronor. Så här fördelades arvet inom kungafamiljen.

Det har nu gått sju år sedan prinsessan Lilian gick bort vid 97 års ålder. Saknaden efter henne är fortsatt stor inom kungafamiljen. På prinsessan Lilians begravning talade kung Carl XVI Gustaf om hur mycket hon betytt för honom personligen och för kungahuset i stort.

– Hon var en sann glädjespridare och hade förmågan att alltid skapa en god och hjärtlig stämning runt sig. En mycket kär och avhållen familjemedlem är nu borta, sa kungen då.

Efter hennes bortgång tog tidningen Expressen del av, och publicerade, bouppteckningen som visade vem som fick vad i testamentet. Prinsessan Lilian, som föddes i Swansea i Wales 1915, hade vid sin död en förmögenhet på 54 miljoner kronor.

Skillader i fördelningen

Enligt tidningens uppgifter är det stor skillnad på vad kungafamiljen fick ärva av prinsessan Lilian.

Kung Carl XVI Gustaf fick till exempel flera konstverk och fotografier. Bland annat alla målningar av Margareta från våningen i London. När kungens far gick bort blev Lilian och hennes make prins Bertil hans viktigaste stöd.

Drottning Silvia var prinsessan Lilians bästa vän och fick flera personliga ägodelar i arv. Bland annat ett pärlhalsband smyckat med rubiner, smaragder och safirer, en cape i brunräv och ett porträtt av Lilian. Drottningen fick också fem miljoner kronor.

När det kommer till kungabarnen var det prins Carl Philip som hade bäst kontakt med Lilian. Han ärvde allt lösöre från Villa Solbacken som inte gått till någon annan. Det var bland annat en flasköppnare av märket Georg Jensen, en cigarettburk i silver från 1933 av märket Atelier Borgila och förgyllda bestick.

Kronprinsessan Victoria då? Jo, hon stod också Lilian nära, och ska ha anförtrott sig åt henne i början av sin och prins Daniels relation. Kungahuset var ju till en början tveksamma om det skulle acceptera gymägaren från Ockelbo, och den situationen kunde Lilian sympatisera med. Hon var ju själv ingift i kungafamiljen. Victoria fick en diamanttiara och ett diadem i vitt guld och diamanter.

Madeleine fick minst

Någon som inte ska ha stått prinsessan Lilian lika nära som resten av familjen var prinsessan Madeleine. De ska inte haft någon speciellt nära relation alls. Madeleine fick trots det ett hjärta i akvamarin samt en ring prydd av samma vackra ädelsten.

Resten av förmögenheten då?

Enligt Expressen fick Lilian och prins Bertils hjälpredor Dagmar och Maj-Christin Nilsson 50 000 kronor var. Andra delar av arvet gick till olika välgörenheter som SOS Barnbyar. Också vänner och släkt fick ta del av arvet. Till exempel fick Lilians kusinbarn Christine Robinson Londonvåningen till ett värde av 15,4 miljoner kronor.

Bild: Patrik C Österberg/TT