LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Så blir kronprinsessan Victoria som regent – bättre än sin pappa

17 jul, 2023 
Simon Lundh
Kungen och kronprinsessan Victoria
Kronprinsessan Victoria kommer någon gång i framtiden ta över som regent i Sverige.
Nu får vi veta hur hennes tid som monark kommer att bli.
– Victoria blir bättre än sin far, säger författaren Arne Norlin.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kronprinsessan Victorias firande på slottetBrand logo
Kronprinsessan Victorias firande på slottet

Nyligen firade kungafamiljen och det svenska folket kronprinsessan Victoria, 46, på hennes födelsedag. En födelsedag som självfallet firades på Öland och i Borgholms slottsruin med den avslutande Victoriakonserten som sändes på SVT.

Det är ett tag sedan Victoria för första gången syntes utåt i kungliga sammanhang. Då var hon 5 år gammal sittandes i hästdragen vagn i gulblå klänning samtidigt som hon vinkade till folket vid nationaldagsfirandet på Skansen.

Så blir tiden med Victoria som regent i Sverige

41 år har gått sedan dess och tiden närmar sig då hon själv kommer att bli svensk regent, när hon tar över efter sin pappa kung Carl Gustaf, 77. Då blir Victoria den första kvinnan att regera i ätten Bernadottes 203-åriga historia.

I en intervju med Hemmets Journal berättar historiken Herman Lindqvist, 80, om hur regent tiden kommer bli under Victoria.

– Victoria vet hur land och rike fungerar och hur människor tycker och tänker. Inte ens hennes populäre farfarsfar Gustaf VI Adolf hade en lika gedigen utbildning om det moderna Sverige. Hon är väl förberedd och kommer att klara jobbet bra. Det lyser om henne, säger han.

Annons

Därför blir Victoria en bättre monark än kungen

Arne Norlin, 76, som skrivit om Victorias släkthistoria i boken Familjen Bernadotte tror att hon Victoria kommer bli en bättre regent än den nuvarande kungen.

– Victoria blir bättre än sin far, som aldrig verkat bekväm i rollen. Kronprinsessan är duktig på att framträda. Hon blir en ny typ av statschef, inte så stel och stram som pappa. Hon kramar till och med folk, som när hon delade ut pris på Gaygalan 2014. Något sådant har Carl XVI Gustaf aldrig gjort, säger Arne och fortsätter:

– Victoria känns naturlig och genuint trevlig. Att hon gift sig med en klok man och fått två gulliga barn hjälper förmodligen till. Jag är imponerad av hur värdigt hon och Daniel dementerade ryktet om att de skulle skiljas. Jag är också glad över att hon är intresserad av kulturfrågor. Det är inte hennes pappa.

Även om Victoria blir den första kvinnliga regenten i Bernadotte ätten, är hon inte den första kvinnan att verka som monark i Sverige. Hon blir nummer fyra i ordningen. Tidigare kvinnliga regenter i Sverige är. Drottning Margareta som regerade mellan 1363-1380, drottning Kristina som styrde landet mellan 1632 till 1654 och senaste gången var Ulrika Eleonora som regerade mellan 1718-1720.

FOTO: Mikael Fritzon/TT

Annons