Raseriet mot kungafamiljen efter Victorias familjebeslut

Victoria Daniel barnen familj

Svenska folket rasade mot kronprinsessan Victoria när hon för några veckor sedan visade upp nya familjemedlemmen Rio. Nu framkommer det att flera kräver kungens avgång på grund av beslutet.

För några veckor sedan valde kronprinsessan Victoria att visa upp sin nya familjelycka – nämligen den nya lilla medlemmen i form av hundvalpen Rio.

På bilder i ett hav av vitsippor strålade familjen av glädje med lilla Rio i centrum, och det gick inte att ta miste på hur glada prinsessan Estelle och prins Oscar var över valpen.

Men svenska folket håller inte med. Istället har kritiken varit massiv mot valet av hund, detta på grund av att Rio är en blandrashund som kallas cavapoo. En mix mellan pudel och cavalie king charles spaniel.

”Reagerar starkt”

Hovet har själva inte bemött kritiken, istället fick Rio vara med på sitt första officiella uppdrag under helgen när kronprinsessfamiljen firade den svenska nationaldagen.

Samtidigt väljer Svenska Kennelklubben i ett öppet brev att ta avstånd från blandraser som exempelvis cavapoo, något Svensk dam var först att uppmärksamma.

”Svenska Kennelklubben, SKK, förstår att landets uppfödare reagerar starkt när de kungliga nu har valt att utöka sina familjer med två blandrashundar. Många uppfattar det som ett hån med tanke på det arbete som våra uppfödare, ras- och specialklubbar, länsklubbar samt SKK centralt gör för att främja avel av friska och sunda rashundar. Ett arbete som även bedrivs i samarbete med landets veterinärkår”, skriver klubbens presstalesperson Hans Rosenberg.

Kräver kungens avgång

Svenska Kennelklubben är tydliga i sitt uttalande med att de inte uppskattar blandrashundar och aveln av dem, och de är tydliga med att de kommer fortsätta stötta blivande valköpare att välja renrasiga hundar när det är dags för att skaffa en ny familjemedlem.

I brevet framkommer det även att flera personer krävt att kung Carl Gustaf ska straffas för sin familjs tilltag att köpa blandrashund. Kungen är nämligen hög beskyddare av Svenska Kennelklubben.

Men presstalespersonen skriver att de inte kommer att vidta några åtgärder mot kungen trots rådande situation.

”SKK kommer inte, som några kräver, att frånta att H M Konungen titeln SKKs höga beskyddare för att hans barn har valt en blandras”, skriver Hans.

FOTO: TT