hänt exklusivt

Ranias samtal med kronprinsessan – bakom kulisserna av Kungahuset 2022

Rania och kronprinsessan Victoria

Rania Shemoun Olsson berättar i en exklusiv intervju med Hänt om resorna hon under året gjort med kungligheterna.
Hur är stämningen bakom kameran och hur går det det egentligen till att resa med kungafamiljen? Nu berättar Rania.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Rania Shemoun Olsson och Thomas Ritters ord om varför de tackade ja till Nyhetsmorgon
1:9

Efter reklamen: Rania Shemoun Olsson och Thomas Ritters ord om varför de tackade ja till Nyhetsmorgon

(1:9)

Slå på ljud

För tredje året i rad sköter Rania Shemoun Olsson, 47, TV4:s Kungahuset. I den exklusiva dokumentären får tittarna se Rania som följt den svenska kungafamiljen under det gångna året.

Under hösten befann sig Rania först i Jordanien med kungaparet för att sedan kort därefter bege sig till Kenya med kronprinsessan Victoria.

Så fungerar det när Rania reser med kungligheterna: ”Ingen kan säga åt mig”

På Ranias sociala medier delade hon med sig av bilder från bakom kulisserna under inspelningen.

Hur funkar det när du reser med kungligheterna, får du lägga ut bilder eller måste de godkännas på något sätt?

– Ja det får jag, jag är ju journalist så jag ska få göra det jag vill. Det är ingen som kan säga åt mig vad jag ska ställa för frågor eller vad jag ska lägga ut på mina sociala medier som också är en del av mitt jobb, säger Rania till Hänt och fortsätter:

– Däremot så kan man känna själv att den där bilden kanske inte var så passande. Jag tycker att man får bara ha en god balans men så tänker jag överlag. Jag tänker inte bara för att det är kungligheter utan jag tycker att man får ha respekt med att inte lägga ut för mycket bilder och det man lägger ut är ju bra om personen kanske inte sitter och käkar. Så tänker jag med alla människor, jag skulle inte heller vilja att någon lägger ut där jag sitter med hela munnen full av mat. Man ser ju inte klok ut.

På tal om middagar kan man ju fråga sig hur det fungerar med den typen av händelser under resorna.

Äter ni middag ihop?

– Vi äter inte mat ihop. Kungligheterna äter med de som bjudit in eller är ansvariga för den dagen.

Privata samtalen med kronprinsessan Victoria: ”Vi kan relatera till varandras situationer”

Vidare förklarar Rania att det allmänt är så det fungerar under dagarna, kungligheterna har ofta hektiska schema med de som de besöker.

– Vi försöker vara så nära de som vi kan, vi filmar och försöker få någon kommentar då och då. Vilket funkar väldigt bra och sen har vi lite längre intervjuer där vi får prata i kanske en kvar på vissa hållplatser där vi turas om med media.

Är det främst intervjusituationer eller har ni tid att prata något privat också?

– Jo men det har vi faktiskt.

Hur är det?

– De är som vilka människor som helst, speciellt kronprinsessan. Hon är bara år yngre än mig och vi kan relatera till varandras situationer.

Rania och kronprinsessan

Foto: Privat

Rania bär med sig ett specifikt minne från Kenya-resan där hon och kronprinsessan fick fin kontakt över en vardagshändelse.

– Jag försov mig den sista dagen i Kenya och rycktes upp av att någon knackade stenhårt på hotelldörren, det var min kollega. Jag hann bara slänga ner allting och dra iväg till flygplatsen som skulle ta oss till norra Kenya, säger Rania och fortsätter:

– Så då berättade jag det, när vi sågs för hon frågade "hur mår ni". Och så sa jag det att bra förutom att jag försov mig en timme och fick ryckas ut ur hotellrummet. Då hade hon förståelse för det "gud va jobbigt, jag har själv varit där och allting blir försenat den dagen". Så då står man och skrattar åt det, det är inga konstigheter utan det är vardagshändelser som händer.

Rania anser att de naturliga samtalen om småsaker är viktiga för att inspelningen sedan ska bli så bra som möjligt.

– Vad man har för relation till sina barn kan man också prata om. Jag kommer inte ihåg om vi filmade det segmentet men ibland kommer kronprinsessan fram och då pratar man. Då försöker vi ibland att inte filma också för att ge henne ett sådant space. Det förtroende att de kan lita på en, vi lägger inte ut allt som sägs för de är ju så påpassade.

FOTO: TV4/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN