Prinsessan Sofias oväntade ord efter Madeleines beslut

Prinsessan Sofia, prins Carl Philip, prinsessan Madeleine

I dokumentären Kungahuset 2019 på TV4 berättar prinsessan Sofia och prins Carl Philip hur de känner om att deras barn inte längre tillhör kungahuset.
Och det verkar som att paret tänkt en hel del på vad de nu har för möjligheter.

I oktober i år kom uppgifter från kungliga hovet att kung Carl Gustaf, 73, hade beslutat om förändringar i det svenska kungahuset. Beslutet innebar att flera av kungen och drottningens barnbarn inte längre är en del av kungahuset.

Beslutet som fattades innebär att prinsessan Madeleines och maken Chris O’Neills barn, prinsessan Adrienne, prins Nicolas och prinsessan Leonore, inte längre kommer att tillhöra det kungliga huset. Detsamma gäller för prins Carl Philips och prinsessan Sofias barn, prins Alexander och prins Gabriel.

Barnen har vid födseln tilldelats hertig- och hertiginnetitlar, vilka de även kommer att behålla i framtiden.

Bra känslor efter förändringen

I TV4:s dokumentär om kungafamiljen, Kungahuset 2019, framkommer prins Carl Philips och prinsessan Sofias tankar och funderingar kring kungens beslut. Carl Philip är snabb med att förklara att kungens beslut var något som diskuterades under en längre tid i familjen, alla samlade. Det kom alltså inte som en blixt från klarblå himmel för någon utav kungabarnen.

Programledaren Jesper Börjesson, 48, ställer frågan om det känns bra efter att beslutet togs.

– Ja, det tycker jag. Det här ger en möjlighet för våra pojkar att skapa den framtid som de skulle vilja ha, med utbildning och jobb, svarar prins Carl Philip.

Jesper Börjesson fyller i och undrar om det menas som ”ett friare liv”.

– Ja, delvis. Det blir ju lite komplext om man pratar om ”friare”, för då är det någon som inte är fri och så ser ju inte vi det, svarar prinsessan Sofia och fortsätter:

– Utan det här livet ger fantastiska möjligheter också.

”Kan flytta utomlands”

Prinsessan Sofia menar att hon kan se det med andra ögon som varit både ”vanlig” som hon kallar det, men också nu inne i kungafamiljen.

– Det finns mycket fantastiskt också, så man ska inte lägga för stor vikt vid vem som är fri och vem som inte är. Men däremot så är det viktigt att lyfta att de får välja vad de vill, de har andra valmöjligheter, säger hon i programmet.

Hon lyfter sedan fram en idé om framtiden, som inspirerats av prinsessan Madeleines tidigare beslut.

– De kan plugga. Vi kan flytta utomlands om vi vill, precis som Madeleine och Chris har gjort med sina barn. De kan gå skolgången där utan närmare tankar på det.

Men om prins Carl Philip och prinsessan Sofia kommer att göra verklighet av möjligheten att gå i Madeleines fotspår återstår att se.

Kungahuset 2019 sänds onsdag 25 december klockan 20.00 på TV4, TV4 play och C More.

FOTO: Karin Törnblom/TT

SENASTE NYTT!