Prinsessan Sofias frånvaro – har inte setts på veckor

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip

Prinsessan Sofia är en av de som representerade kungahuset flitigast under 2019. Men nu har hon inte synts till på flera veckor!

Den svenska kungafamiljen har tvingats ställa om sitt jobb och vardag totalt sedan Covid -19 bröt ut runt om i världen.

Kungen och drottningen är isolerade på Stenhammar slott där de sedan veckor sköter sina uppdrag via videomöten.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel är förvisso kvar i Stockholm, men är allra mest hemma på Haga slott där de dagligen har en agenda med videomöten och samtal.

Dock har de varit flitiga med att visa svenska folket bilder från sitt jobb och hur de stöttar olika verksamheter.

Prinsparet har även de delat med sig av bilder från hur deras hemmajobb ser ut. Men nu har både prins Carl Philip och prinsessan Sofia brutit karantänen för att stötta upp samhället i kampen mot coronaviruset.

Så sent som för några dagar sedan överraskade hovet med att meddela att prins Carl Philip dammat av sina officerskläder och ryckt in som reservofficer vid Försvarsmaktens högkvarter. Prinsen är major och befinner sig sedan mitten av maj i insatsledningens operativa ledningscentral som samordnar operativ verksamhet och insatser för samtliga insatser.

Prins Carl Philips jobb inom Försvarsmakten

Enligt hovet var det helt hans eget initiativ.

”Prinsen ställde sig till Försvarsmaktens förfogande efter det besök vid insatsledningen som prinsen, på kungens uppdrag, genomförde tidigare under våren”, skriver de på sin hemsida.

Kanske har han inspirerats av sin hustru, prinsessan Sofia? Hon gick i början av april en sjukvårdsutbildning med fördjupning inom hälsa, vård och omsorg. Och den 16 april meddelade Sofia på prinsparets Instagram att började sitt nya jobb på Sophiahemmet i Stockholm, där hon stöttar och avlastar vårdpersonalen med olika uppgifter.

”Jag är sedan tidigare engagerad i Sophiahemmets verksamhet. Att i denna svåra tid få möjlighet att hjälpa till är oerhört givande. Tack!”, skrev Sofia.

Men det är också den sista uppdateringen svenska folket fått från Sofia. Hon har sedan dess inte visat sig.

Enligt hovets tidigare uttalande kommer Sofia att finnas på Sophiahemmet “i ett antal månader”.

Å andra sidan var det inte längesen prinsessan Sofia flaggade för att hon såg fram emot att få ett nytt liv med prins Carl Philip, detta efter att kungen under hösten 2019 meddelade att Carl Philip och prinsessan Madeleines barn utesluts ur kungahuset.

”Vi kan flytta utomlands ”

När prinsparet intervjuades av TV4:s Jesper Börjesson frågade han dem om det menas som ett “friare liv”.

– Ja, delvis. Det blir ju lite komplext om man pratar om ”friare”, för då är det någon som inte är fri och så ser ju inte vi det, svarade prinsessan Sofia.

– Det finns mycket fantastiskt också, så man ska inte lägga för stor vikt vid vem som är fri och vem som inte är. Men däremot så är det viktigt att lyfta att de får välja vad de vill, de har andra valmöjligheter, säger hon i programmet.

Sofia hintade även om att sönerna Alexander och Gabriel kommer få ett friare liv, och att det även ger dem chansen att kunna lämna Sverige om de vill.

– De kan plugga. Vi kan flytta utomlands om vi vill, precis som Madeleine och Chris har gjort med sina barn. De kan gå skolgången där utan närmare tankar på det.

Kanske beror denna långa frånvaro av Sofia att hon redan nu gjort som Madeleine, och tagit ett kliv tillbaka från rampljuset?

FOTO: TT