Prinsessan Sofias egna ord om stora tragedin

Prinsessan Sofia

Prinsessan Sofia öppnar upp i öppenhjärtiga intervjuer i TV4:s nya dokumentär Prinsessan Sofia – Project Playground.
Det blir både glada och tunga stunder när Sofia och Renée Nyberg befinner sig i Kapstaden.
– Det är helt otroligt att se något sånt här, säger Sofia i programmet.

I TV4:s nya dokumentär Prinsessan Sofia – Project Playground får tittarna följa med prinsessan Sofia och programledaren Renée Nyberg på en resa till insamlingsstiftelsen Project Playground i Kapstaden och Hallonbergen. Tillsammans med prinsessan Sofia och medgrundaren Frida Vesterberg får Renée följa Project Playgrounds arbete i Sydafrika och i Sverige.

Öppnar upp om hatet

Prinsessan öppnar även upp i öppenhjärtiga intervjuer om sina tankar kring föräldraskap och livet i offentligheten. Hon var bara 24 år gammal när hon fann kärleken i prins Carl Philip – och hennes liv plötsligt förändrades. År 2015 gifte sig Sofia och Carl Philip och idag lever de ett familjeliv tillsammans med sönerna Alexander och Gabriel.

Men i dokumentären öppnar Sofia upp med att det inte var en dans på rosor att gå från sitt vanliga liv till att bli prinsessa. Till en början möttes hon nämligen av mycket hat och det krävdes professionell hjälp för att ta sig vidare efter de tunga åren.

Även Carl Philip berättar i dokumentären att han inte kunde ana att hatet och åsikterna skulle bli på den nivå som det faktiskt blev.

”Det gör ont i hjärtat”

Idag är det betydligt bättre och Sofia trivs bra i sin roll. Något som däremot inte har förändrats är hennes stora engagemang för drabbade barn. Sofia som brinner för sitt arbete i Project Playground har under årens gång fått uppleva många tunga stunder. Efter att ha sett hur barn med funktionsvariationer behandlas i Kapstaden beslutade sig Sofia och Frida startade Play on Wheels. Där får barnen leka, lära och känna precis som alla andra barn.

– Om de andra barnen som vi jobbar med har det tufft så är de har barnen helt och hållet outcasts. Tyvärr är de offer för mycket våld av alla sorter, fysiskt våld och sexuellt våld, säger Sofia i programmet och fortsätter:

– Det blir en hel del olika problem som händer ihop med det här. För det första så mamman som föder det blir utstött, barnet i fråga får oftast stanna inne och aldrig egentligen lämna huset. Vi har sett i många fall att det finns föräldrar som till och med knyter fast dem under dagarna för att de inte ska göra illa sig själva. Så de ligger fastspända, det finns så fruktansvärda historier om hur man behandlar barn med någon typ av funktionsvariation här nere.

Renée som snabbt blir tagen av de berättelser som Sofia berättar frågar prinsessan om det inte är väldigt tungt att se allt som hon ser.

– Det gör ont i hjärtat. Men det är också helt fantastiskt att de får komma till oss, säger Sofia.

Sofias stora glädje över förändringen

Prinsessan Sofia som kommer till Kapstaden med några månaders mellanrum får ofta se otroliga framsteg, som skett i barnens liv sedan hon var på plats sist. En flicka som tidigare inte ens kunde sitta ner har genom hjälp från Play on Wheels lärt sig att gå.

Flickans starka utveckling får Renée att falla i tårar.

– Den lilla viljan som finns där inom i de här barnen är helt otrolig och jag blir tårögd varje gång. Det är helt otroligt att se något sånt här, säger prinsessan Sofia.

Prinsessan Sofia – Project Playground sänds torsdagen den 3 september 21.00 på TV4, TV4 Play och C More. 

LÄS OCKSÅ: Prinsessan Sofia avslöjar relationskampen med prins Carl Philip

LÄS OCKSÅ: Prinsessan Sofias fina beslut för Alexander och Gabriel

FOTO: Karin Törnblom/TT/TV4