Prinsessan Sofias ärliga svar om nya efternamnet

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia

I dokumentären Kungahuset 2019 på TV4 är prinsessan Sofia på besök i Älvdalen, där en skola ska invigas.
Väl på plats får prinsessan frågor från barnen på skolan om sitt efternamn, och berättar då namnbytet från Hellqvist till Bernadotte.

I TV4:s dokumentär om kungafamiljen, Kungahuset 2019, pratar prins Carl Philips, 40, och prinsessan Sofias, 35, tankar och funderingar kring kung Carl Gustafs, 73, beslut om förändringarna i det svenska kungahuset. Beslutet innebar att flera av kungen och drottningens barnbarn inte längre är en del av kungahuset.

Carl Philip var snabb i dokumentären med att förklara att kungens beslut var något som diskuterades under en längre tid i familjen, alla samlade.

Programledaren för dokumentären, Jesper Börjesson, 48, undrar om det känns bra efter att beslutet togs.

– Ja, det tycker jag. Det här ger en möjlighet för våra pojkar att skapa den framtid som de skulle vilja ha, med utbildning och jobb, svarar prins Carl Philip.

Prinsessan Sofia menar att hon kan se det med andra ögon som varit både ”vanlig” som hon kallar det, men också nu inne i kungafamiljen.

– Det finns mycket fantastiskt också, så man ska inte lägga för stor vikt vid vem som är fri och vem som inte är. Men däremot så är det viktigt att lyfta att de får välja vad de vill, de har andra valmöjligheter, säger hon i programmet.

Nervöst och emotionellt

Apropå “vanlig” – i slutet av dokumentären blev det dags för en skola i Älvdalen att invigas. På själva invigningsdagen är ingen mindre än självaste prinsessan Sofia på plats, som både har växt upp och gått i skolan i Älvdalen.

Besöket på hemmaplan var emotionellt och nervöst för prinsessan Sofia.

– Det är ju en helt annan skola än den jag gick i, för den har de ju tagit bort. Men omgivningen är ju den samma. Det känns jättespeciellt. Det känns emotionellt, men också lite nervöst. För vi gör ju det här ganska mycket, men att vara på hemmaplan är ju inte så vanligt, medger prinsessan i dokumentären.

“Jag heter Bernadotte”

Senare i inslaget så pratar och leker prinsessan med många nyfikna barn och får då frågan:

– Vad heter du i efternamn?

– Jag heter Bernadotte, svarar prinsessan Sofia, och fyller snabbt i:

– Men förut, då hette jag Hellqvist. Jag gick på den här skolan innan den byggdes. Då var det en annan skola här.

Frågorna tog heller inte slut där. När nyfikenheten om prinsessan bor i ett slott kom på tal svarade Sofia att hon inte bor i ett slott, utan i ett hus. Men att hon jobbar på ett slott.

FOTO: Fredrik Sandberg/TT, Pontus Lundahl/TT

Senaste nytt