Prinsessan Madeleines hemliga liv i USA – hovet om beslutet

Så är prinsessan Madeleines vardag i USA.

För ett och ett halvt år sedan tog prinsessan Madeleine steget och flyttade med familjen till Florida i USA.
Nu berättar hovet om prinsessan Madeleines hemliga liv utanför strålkastarljuset.
”Det är viktigt att värna om småbarnstiden”, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Prinsessan Madeleine, 37, flyttade förra sommaren till Florida i USA. Med sig har hon förstås maken Chris O´Neill och barnen prinsessan Leonore, 5, prins Nicolas, 4, och prinsessan Adrienne, 1.

I USA kan prinsessan Madeleine och familjen leva i relativ anonymitet. Av kungabarnen är hon också den som syns minst under officiella sammanhang. Barnen har också till stor del hållits utanför strålkastarljuset.

I en intervju i tidningen Mama förra året berättade prinsessan Madeleine att hon ännu inte berättat för sina barn att de är prinsar och prinsessor. Planen var då att låta det komma naturligt i den takt barnen själva börjar förstå sin situation.

– Jag tänker att när tiden kommer så kommer de fråga och undra och då får man ta det då, men nu får de leva i sin lilla bubbla, i sin värld utan titlar, sa hon då.

Bara några veckor senare kom så beskedet att kung Carl Gustaf beslutat att prins Carl Philip och prinsessan Madeleines barn inte längre ska tillhöra kungahuset. Deras barn tituleras inte längre som Kungliga Högheter utan ses som privatpersoner.

Vardagen för Madeleine i USA

Prinsessan Madeleine har efter kungens besked berättat att hon ser förändringen som något positivt. Nu får hennes barn större frihet att skapa sina egna liv.

Detta gäller förstås också Madeleine själv. Sedan flytten till Florida har hon sällan deltagit i kungliga uppdrag.

I en intervju med Hänt berättar hovets informationschef, Margareta Thorgren, att Madeleine prioriterar rollen som mamma.

– Just nu är prinsessan Madeleine rätt upptagen med tre relativt små barn. Hon har ju uttalat sig tidigare om att hon tycker att det är viktigt att värna om småbarnstiden, säger Margareta Thorgren till Hänt.

Men prinsessan Madeleine lägger också tid på sitt hjärteprojekt, stiftelsen Childhood, som arbetar för att skydda barn från övergrepp. I somras släpptes hennes barnbok Stella och hemligheten som är skriven för att vuxna på ett enklare sätt ska kunna prata med barn om frågan.

Prinsessan Madeleine delar ut Childhood-priset med drottning Siliva.

I december 2019 delade prinsessan Madeleine och drottning Silvia ut Childhood-priset till pristagaren Andreas Grym.

Därmed blir det en del jobb med Childhood för prinsessan Madeleine, både under resor och hemifrån.

– Sedan arbetar hon ju också med stiftelsen Childhood. Nu senast var hon i Sverige i december för utdelningen av Childhood-priset. De finns ju även i USA och hon kan uträtta visst arbete hemifrån, säger Margareta Thorgren.

Firar födelsedagen privat

Om drygt en månad fyller prinsessan Leonore sex år. Hovet berättar för Hänt att de kommer att fira hennes födelsedag privat.

– Även där kommer det att firas privat. Så är det överhuvudtaget när barnen fyller år att det firas privat, säger Margareta Thorgren.

Prinsessan Leonore går nu på förskola och hovet berättar att hon pratar både engelska och svenska till vardags.

– Hon går på en amerikansk förskola. Hon pratar engelska under skoltid och svenska med mamma Madeleine, säger Margaretha Thorgren till Hänt

FOTO: Anders Wiklund/TT, Patrik Österberg/TT, Karin Törnblom/TT