LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Prinsessan Estelles skola i blåsväder

20 jul, 2023 
Johanna Talamo
Estelle med familj
Campus Manilla är skolan där barn till några av landets rikaste familjer går på, däribland Prinsessan Estelle.
Skolan har dock vid ett antal tillfällen stått i blåsväder med bland annat oförklarligt höga betyg och fusk.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kronprinsessan Victorias födelsedag på SollidenBrand logo
Kronprinsessan Victorias födelsedag på Solliden

Campus Manilla är en icke-vinstdrivande grundskola som startade 2013, med elever från förskoleklass till årskurs nio. Det är dessutom en av landets mest eftertraktade skolor där barn till några av Sveriges rikaste familjer går. Prinsessan Estelle och prins Oscar, barn till kronprinsessan Victoria och prins Daniel är två av eleverna på den prestigefyllda skolan.

Campus Manillas tidigare granskning

Campus Manilla har under ett antal tillfällen stått i blåsväder och en tidigare granskning visar på ett sånt tillfälle. Det var 2018 som DN rapporterade att barn till förmögna har fått gå före i skolkön.

Prestigeskolan hade då 8000 barn som stod i kö till de eftertraktade platserna i förskoleklass. Regeringen hade då tillsatt en särskild kvot för att ge plats till flyktingbarn på friskolor, kvoten gav skolan rätt att åsidosätta fem procent av platserna utanför kön.

“I den värsta flyktingkatastrofen sedan andra världskriget måste vi säkerställa att alla skolor som vill också har möjlighet att hjälpa till”, skrev partierna i ett uttalande 2016.

Annons

Campus Manilla ska då, i stället för att ge plats till flyktingbarn, låtit barn till berömda miljonärer gå före i kön. Enligt DN:s granskning hade skolan tagit emot minst tre barn från svenska otroligt välbärgade familjer som flyttat hem efter en tid utomlands – men de ska aldrig ha tagit emot någon nyanländ flykting.

– De skulle få en rättvis chans att komma till vår fina skola. Men det kom inte några ansökningar från nyanlända. Då tog vi in barn som ändå uppfyllde regelverket. Det var ett mycket begränsat antal eftersom kvoten bara rör sig om fem procent, sade skolans dåvarande rektor då till DN.

Campus Manilla i ytterligare blåsväder

I våras kunde både DN och Aftonbladet rapportera att skolan nu ännu en gång stått i blåsväder. Kritik och granskningar från Skolinspektionen visar på misstänkt massfusk hos eleverna samt oförklarligt höga betyg.

Annons

Kritiken gällande de höga betygen riktas mot 17 olika gymnasieskolor, däribland Campus Manillas gymnasieskola. Skolinspektionens granskning är till för att säkra rättvisa betyg i landets skolor och omfattar de skolor där det varit stora skillnader på elevernas betyg i de nationella proven jämfört med kursbetygen.

Granskningen visar att skolan, förra året hade stora avvikelser vad gäller kursbetygen jämfört med de nationella proven. EPnligt Skolinspektionen kan rektorn inte förklara varför så är fallet men han säger att givetvis måste ta till sig av kritiken och jobba mer med det.

Campus Manilla utreder dessutom en femtedel av skolans elever för misstänkt fusk, rapporterar DN. Eleverna ska ha utnyttjat en säkerhetslucka i skolans digitala provsystem – detta ska ha skett systematiskt, i olika ämnen och årskurser.

– Vår utredning pågår fortfarande. Men det här rör sig om starka misstankar. Det ska mycket till för att jag inte kommer bedöma det som fusk, sade skolans nuvarande rektor till DN och fortsatte.

– Det är en oacceptabel situation. Det här ska inte få hända.

Enligt Campus Manillas rektor kommer skolan att vidta åtgärder när utredningen är avslutad. Det kan röra sig om avstängning av särskilda elever, vilket är den hårdaste disciplinära åtgärden.

FOTO: Ali Lorestani/TT

Annons