Prins Philip inlagd på sjukhus – beräknas stanna i dagar

Prins Philip är inlagd på sjukhus.

Brittiske prins Philip är inlagd på sjukhus.
Sjukhusvistelsen handlar enligt brittiska hovet om en ”förebyggande åtgärd för ett befintligt tillstånd”.

Brittiske prins Philip, 98, har varit gift med drottning Elizabeth, 93, i hela 72 år – och har därmed funnits i offentlighetens ljus under större delen av sitt liv. Under våren 2017 klev prins Philip av alla sina officiella uppdrag. Drottning Elizabeth har däremot fortsatt sitt åtagande att styra som drottning på heltid, precis som hon gjort de senaste 67 åren.

I juni firade prinsen sin 98:e födelsedag – men det blev ingen vidare fest. Istället valde han att hålla födelsedagen lugn och privat. Under sin födelsedag gjorde prins Philip inte heller något framträdande, men bemärkelsedagen uppmärksammades ändå över hela Storbritannien och alla kungliga fans. På sociala medier önskade tusentals fans av det brittiska kungahuset hertigen av Edinburgh ett stort grattis på födelsedagen – och i Hyde park hölls den traditionsenliga vapensaluten.

Som under sin födelsedag har prins Philip hållit sig lugn och undan offentlighetens ljus den senaste tiden. Det har varit väldigt tyst kring prinsen då han inte ofta syns till, men hans hälsa har däremot blivit omskriven en del. Bland annat opererades han i april förra året, efter att hovet bekräftat att han råkat ut för ”vissa hälsoproblem”.

Han blev även omskriven då han var med i en bilolycka som gjorde att han fick ge ifrån sig sitt körkort under 2017. Olyckan skedde då prins Philip körde på en mindre väg och skulle vända ut på en huvudled i närheten av drottningens gods Sandringham i Norfolk. Prinsen körde då in i en annan bil och landade på sidan. Två kvinnor och en nio månader gammal baby färdades i den andra bilen. Kvinnorna fick lindriga skador medan prinsen undkom oskadd.

Hovet om prins Philips sjukhusvistelse

Nu meddelar Buckingham Palace att prins Philip tagits in på sjukhus under fredagen. Sjukhusvistelsen handlar enligt brittiska hovet om en ”förebyggande åtgärd för ett befintligt tillstånd”. Det skriver Sky News.

”Hertigen av Edinburgh åkte från Norfolk i morse till King Edward VII Hospital i London för observation och behandling av ett befintligt tillstånd”, skriver Buckingham Palace och tillägger att sjukhusbesöket görs på inrådan av prins Philips personlige läkare.

FOTO: TT