Prins Harrys första ord om uppbrottet – tar avstånd från kungafamiljen

Prins Harry om kungafamiljen

Beskedet att prins Harry och Meghan Markle lämnar det brittiska kungahuset slog ner som en bomb.
Nu ger för första gången prins Harry sin syn på saken i ett öppenhjärtigt tal.
”Det mig en stor sorg att vi har kommit till den här punkten”, säger prins Harry.

503 Service Unavailable

Chocken var stor när prins Harry, 35, och hustrun Meghan Markle, 38, meddelade att de inte längre kommer vara en del av det brittiska kungahuset. Extra stor var kanske chocken för drottning Elizabeth, 93, som inte visste om parets planer innan.

Prins Harry och Meghan Markle gifte sig i maj 2018. Sedan dess har den tidigare skådespelerskan blivit påpassad dygnet runt och tvingats hantera att ständigt vara en offentlig person. Parets son, Archie Mountbatten-Windsor, föddes under våren 2019.

Bröllopsyra rådde när prins Harry och Meghan Markle gifte sig.

Bröllopsyra rådde när prins Harry och Meghan Markle gifte sig.

I höstas berättade Meghan Markle att den tuffa tiden påverkat henne starkt. I en känslosam intervju med ITV News berättade hon att det var svårt att kombinera rollen som nybliven mamma med sina kungliga uppdrag.

Det har varit tydligt att Meghan inte trivs med rollen som kunglighet, men nyheten att paret helt bryter med det brittiska kungahuset var ändå förvånande.

Prins Harry måste betala tillbaka

I helgen kom beskedet att prins Harry och Meghan Markle förlorar sina kungliga titlar. Detta offentliggjordes på i ett pressmeddelande som publicerats på det brittiska hovets hemsida och på Instagram. Där skriver drottning Elizabeth att hon har förståelse för att paret stött på stora utmaningar och att de vill dra sig tillbaka. På det hovets hemsida bekräftades det sedan att de inte får behålla sina kungliga titlar och att de förlorar sitt apanage. Därtill ska prins Harry och Meghan betala tillbaka de pengar de fått för att renovera sitt hem: 2,4 miljoner pund, motsvarande drygt 31 miljoner kronor.

 Meghan Markle och prins Harry längtar efter ett lugnare liv.

Meghan Markle och prins Harry längtar efter ett lugnare liv.

Nu har prins Harry gjort sitt första uttalande om händelsen. Det var under en middag som prinsen höll tal och berättade om det tuffa beslutet, skrivet Mirror.

– Storbritannien är mitt hem och en plats jag älskar. Det kommer aldrig förändras, säger prins Harry.

Han fortsätter:

– Jag har vuxit upp och känt stödet från så många av er. Och jag har sett när ni har välkomnat Meghan med öppna armar när ni såg mig finna den lycka som jag hoppats att få under hela mitt liv. Till sist hade Dianas andra son gift sig, hurra!

Respekterar drottning Elizabeth

Prins Harry berättar också att han och Meghan Markle såg fram emot att tjäna landet efter bröllopet, men att det inte fanns någon annan lösning.

– När Meghan och jag gifte oss var vi förväntansfulla, vi var hoppfulla och vi var redo att tjäna. Av de anledningarna är det mig en stor sorg att vi har kommit till den här punkten. Beslutet som jag har tagit att jag och min fru ska dra oss tillbaka är inget jag tar lätt på. Det var så många månader av samtal efter så många år av utmaningar. Och jag vet att jag inte alltid har gjort rätt, men vad gäller det här hade jag inget annat val.

Drottning Elizabeth har suttit på tronen i 67 år – sedan 1952.

Drottning Elizabeth har suttit på tronen i 67 år – sedan 1952.

Harry säger också i talet att han ville fortsätta tjäna drottningen, men utan offentlig finansiering – dock var inte det möjligt. Han uttrycker också att han har den största respekt för sin farmor, drottning Elizabeth, och han är tacksam för det stöd han har fått av henne och resten av familjen.

Nu hoppas prins Harry och Meghan Markle att få ett mer fridfullt liv.

FOTO: TT

SENASTE NYTT!