Prins Harry om sorgen efter Dianas död: "Stängde av"

I en podcast pratar prins Harry om att vi måste normalisera psykisk ohälsa och väljer därför att berätta om sin egna sorg och sin ångest över sin mamma, prinsessan Dianas, plötsliga död.

Prins Harry, 32, var bara tolv år när hans mamma prinsessan Diana 1997 dog i en bilkrasch. De gripande bilderna på de två bröderna som plikttroget gick efter mammas kista kablades ut och berörde en hel värld. Att förlora sin mamma i så unga år och så offentligt har haft en påverkan på Harrys psykiska hälsa. Något han nu valt att prata öppet om i podcasten Mad World.

– Jag har spenderat största delen av mitt liv med att säga “Jag mår bra”… och de flesta av oss går aldrig djupare än så. Idag är jag ok. Jag är lite nervös. Känner lite tryck över bröstet med annars mår jag bra, säger Harry i podcasten där han även berättar om sin välgörenhet som riktat in sig på psykisk hälsa “Heads Together” som han har med tillsammans med sin bror, prins William och prinsessan Kate.

Prins Harry, andra från höger, efter sin mammas kista.

– Jag kan med all säkerhet säga att mista min mamma i tolv års ålder och därmed stänga av alla mina känslor under 20 års tid och haft en allvarlig påverkan på både mitt privatliv och även mitt jobb. Jag har antagligen varit väldigt nära en fullständig kollaps vid flera tillfällen, säger Harry och fortsätter:

– Mitt sätt att hantera det var genom att “sticka huvudet i sanden”, och vägra tänka på min mamma, för varför skulle det hjälpa mig?

Efter åratal då han inte tänkt på sin mammas död som “ett problem” upplevde han tillslut två år av “total kaos” i tjugoårsåldern. Med sin brors stöd sökte han professionell hjälp då han var 28 år gammal och träffade en terapeut “mer än bara några gånger”.

Nu berättar prinsen att han är på “ett bra ställe i livet” tack vare att han sökte hjälp och pratade med någon om alla känslor. Han berättar också att han skulle älska att någon dag få egna barn.

– På grund av den “processen” jag genomgått under de senaste 2-3 åren kan jag nu ta mitt jobb och mitt privatliv seriöst. Jag kan nu lägga ner mitt blod, svett och tårar på saker som verkligen betyder något och gör skillnad.

Sedan i höstas har prinsen har dejtat den amerikanska skådespelerskan Meghan Markle, 35. Kanske kommer det en kunglig förlovning snart?

LÄS OCKSÅ: Prins Harrys oväntade kärleksbesked om Meghan

Foto: IBL