LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Daniels chock under kärleksresan: "Så här får det inte vara"

02 jun, 2017 
AvEmelie Tholin
Kungliga barn – men rätt vanliga ändå. Tack vare pappa Daniel som jobbar hårt för att Estelle och Oscar ska känna sig hemma i både slott och koja.
Annons

Han är en man av folket. Hon är kronprinsessan av Sverige. Och deras barn, prinsessan Estelle, 5, och prins Oscar, 1, måste få växa upp så “normalt” som möjligt. Det ser pappa prins Daniel, 43, till.

– Jag tycker det är viktigt att låta barnen vara i alla miljöer. Man ska veta hur tunnelbanan funkar, hur det är att åka buss, hur det är att stå i kö. Och hur det är att känna den här passionen som finns inom idrottsrörelsen när det är match och Black Army sjunger för full hals, säger prins Daniel i en stor intervju i Dagens Nyheter.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Barn ska ha lite tråkigt också. Estelle vilar under fotbollsmatchen.
Barn ska ha lite tråkigt också. Estelle vilar under fotbollsmatchen.

Prins Daniel är en av de första kungligheterna som varit pappaledig.

– Att vara med sina barn är det bästa som finns, säger han.

Höjdpunkten är lässtunden med Estelle.

Annons

– Bara att läsa för sina barn är så otroligt viktigt. Den här stunden som jag personligen värderar så högt där man är nära och pratar om allt möjligt, säger han.

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria är ett bra team och försöker göra så mycket som möjligt tillsammans som familj. De älskar att vara ute i naturen och gå i skogarna vid Haga slott.

– Nu är Estelle i åldern när hon håller på att lära sig cykla och det är otroligt kul, säger han och berättar att han ofta försöker få ut sina barn för spontanlek utomhus.

Kronprinsessfamiljen älskar att vara ute tillsammans.
Kronprinsessfamiljen älskar att vara ute tillsammans.

– Våra barn hakar på oss. De gör vad vi gör. Vi kan intressera dem för olika saker. Jag har en hustru som är otroligt duktig och kunnig inom allt som har med natur att göra. Estelle kan ju redan säkert – jag vet inte hur många gånger fler sorters blommor och fågelsorter och växter än jag, säger han.

Victoria och Estelle på promenad i Hagaparken.
Victoria och Estelle på promenad i Hagaparken.

Prins Daniel studerade idrottspedagogik mellan 1994 och 1996 och då fick han upp ögonen för att människor rör sig för lite och äter för mycket. När han och kronprinsessan Victoria åkte på semester till USA för tolv år sedan fick Daniel en chock.

Annons

–Vid kusten kom vi ut till en lång pir i vattnet med stora stenar. Precis som när jag var barn så började man studsa mellan stenarna ut på den. Det var inte med samma spänst dock, det ska gudarna veta, säger han.

Prins Daniel fortsätter:

–Men vi fick sådan energi och tänkte tillbaka på hur vi kunde gå igång på sådant när vi var barn. Man studsade fram. Men så ser jag en kille. En jätteöverviktig kille. Han går på alla fyra. Noll glädje. Bara ångest. Han kunde inte gå upprätt på stenarna för att han var så överviktig.

–Det var ett sådant ögonblick när jag kände att så här får det inte vara.

När prins Daniel gifte sig med Victoria bildade de Kronprinsessparets stiftelse som belyser, finansierar och initierar projekt som verkar för god hälsa och stärkt gemenskap bland barn och unga i Sverige. I somras lanserades prins Daniels och Victorias initiativ Generation Pep för svenska barns hälsa.

Foto: IBL, kungahuset.se

Annons