Prins Carl Philip och prinsessan Sofia ryter ifrån: ”Det räcker”

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia ryter ifrån – orde om hatet: ”Det räcker nu”

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip är mycket engagerade i arbetet mot hat och mobbning.
I ett nytt inlägg ryter prinsparet ifrån ordentligt.
”Det räcker nu”, skriver de.

I början av veckan meddelade hovet att kungen beslutat sig för att flera av hans barnbarn inte längre ska ingå i kungahuset. Beslutet gäller Prins Carl Philips, 40, och prinsessan Sofias, 34, samt prinsessan Madeleines, 37, och Chris O’Neills, 45, barn.

Prins Alexander, Prins Gabriel, Prinsessan Leonore, Prins Nicolas och Prinsessan Adrienne är fortsatt medlemmar av Den Kungl. Familjen. De har däremot inte längre ställning som Kungliga Högheter och förväntas inte i framtiden åta sig sådana uppdrag som ankommer på statschefen”, skriver hovet på kungahusets hemsida.

ANNONS: Den rosa granaten – ett överfallslarm att ha i väskan, för stunder då du känner dig otrygg!

Både prins Carl Philip och prinsessan Madeleine ser positivt på kungens beslut.

”Vi ser detta som positivt då Alexander och Gabriel kommer att ha friare valmöjligheter i livet”, skriver prinsparet i ett inlägg på sin Instagram, och prinsessan Madeleine uttalar sig på sin Facebook-sida:

”Den här förändringen har planerats under lång tid. Chris och jag tycker det är bra att våra barn nu får en större möjlighet att i framtiden forma sina egna liv som privatpersoner.

Beslutet kan även komma att påverka Carl Philip och Madeleine. Förväntningarna på prinsen och prinsessan kan komma att minska i framtiden och därmed väntas de även få färre officiella uppdrag.

– Vi har under lång tid sett att kronprinsessparet tar ett större ansvar. Det innebär att ansvaret kan mjukas upp för prinsen och prinsessan, sa riksmarskalk Fredrik Wersäll under måndagens presskonferens och förklarade också att det på sikt kan innebära minskade resurser.

”Hatet finns överallt”

Någon som redan haft färre kungliga uppdrag den senare tiden är prinsessan Sofia. Hovet har förklarat att det handlar om att hon lägger en hel del tid på andra projekt, som välgörenhetsorganisationen Project Playground.

Prinsparet är även mycket engagerade i sin egna stiftelse som jobbar mot hat och mobbning på nätet. I ett nytt inlägg lyfter de nu kampanjen Nej till näthat, som är ett initiativ av prinsparets stiftelse.

NÄTHAT KAN ALDRIG ACCEPTERAS. VI SÄGER IFRÅN NU!”, skriver prinsparet i inlägget och fortsätter:

Hatet finns överallt, i alla samhällsskikt, alla yrken, könsidentiteter och åldrar. Det vet vi och det räcker nu. Målet är att vi under en gemensam symbol och aktivt användande av symbolen visar att vi tar avstånd från näthat och allt vad det innebär. Att så många som möjligt säger nejtillnäthat. Säga ifrån är något vi alla kan göra. Och vi startar NU!

FOTO: TT, Instagram