Prins Carl Philip och prinsessan Sofia om förändringen

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia efter beslutet – så blir framtidsändringen

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia berättar i en exklusiv intervju med Dagens Nyheter om hur deras liv förändras efter kungens beslut att utesluta sönerna ut kungahuset.
– Jag tycker att det känns spännande att kunna ha en fot i båda världar, säger prinsessan Sofia.

För nästan två veckor sedan meddelade kungen att prins Carl Philip, 40, och prinsessan Madeleines, 37, barn utesluts från kungahuset. De kommer behålla sina kungliga titlar och hertigdömen, men de kommer inte ha några kungliga plikter och heller inte få något apanage.

Både Carl Philip och Madeleine har kommenterat det hela på sina sociala medier och uttryckt glädje. Nu berättar prins Carl Philip och prinsessan Sofia, 34, i en exklusiv intervju med Dagens Nyheter att det även kommer innebära mer frihet för dem – inte bara för barnen.

– Långsiktigt kommer det att bli friare även för oss, säger prinsessan Sofia.

Så ändras prinsessan Sofias och prins Carl Philips framtid

Prinsparet är just nu aktuella med sin stiftelse där de arbetar mot näthat och förbättra klimatet för unga på nätet, framför allt för de personer med dyslexi. Något som Carl Philip vet mycket om då han själv lever med dyslexi.

Att ha åtaganden utanför de kungliga plikterna kan komma att bli enklare för prinsparet i och med att mer fokus nu kommer att ligga på kronprinsessan Victoria, 42, och hennes familj. Samtidigt är de noga med att poängtera att de alltid kommer att stötta när det behövs.

– Direkt kanske inte våra roller ändras jättemycket. Men långsiktigt, i och med att man kommer att fokusera på statschefen och blivande statschefen med familj, så kommer det bli lite friare även för oss. Eller hur, säger Sofia och vänder sig mot Carl Philip:

– Så kanske det kommer att bli på lång sikt. Men vi har fortfarande åtaganden som vi kommer att genomföra. Planeringen sker ju inte bara för de närmaste veckorna och månaderna, utan ibland ganska långt fram, när det är något som vi har tackat ja till. De ställs inte in, säger han.

”Spännande att kunna ha en fot i båda världar”

Vad det innebär för dem som par har de inte hunnit tänka igenom, istället har fullt fokus legat på hur sönerna prins Alexander, 3, och prins Gabriel, 2, kommer att påverkas i framtiden.

– Jag tror inte att vi har hunnit tänka så långt. Nu har det väl mest varit fokus på barnen och att de i stort sett kan göra och bli vad de vill. Men jag tycker att det känns spännande att kunna ha en fot i båda världar. Vi har båda ambitioner och drivkrafter innanför det här och även utanför, säger Sofia.

FOTO: TT