Prins Andrews ord i intervjun skakar hovet: "Katastrofalt"

Prins Andrew skandalintervju

Prins Andrew anklagas för att ha haft sex med en 17-årig flicka – hemma hos nära vännen Jeffrey Epstein.
Nu talar prinsen ut i en intervju som liknas vid ”katastrofal”, samtidigt som hans PR-agent sagt upp sig och det brittiska hovet är skakat.

Brittiska kungahuset har länge duckat för de anklagelser som haglat mot prins Andrew, 59. Drottning Elizabeths, 93, favoritson har bland annat varit nära vän med Jeffrey Epstein som haft huvudrollen i en sexbrottsskandal – och prins Andrew har anklagats för att ha haft sex med en 17-årig flicka som hållits som sexslav hemma hos Epstein.

Häromdagen valde prins Andrew att ta bladet från munnen, i en intervju med BBC nekade han till anklagelserna.

– Det har aldrig hänt, sa han.

Den 17-åriga flickan hävdar att de träffats på en nattklubb och i sin berättelse beskriver hon hur mannen ska ha svettats ymnigt. Ett påstående som Andrew i intervjun använde som bevis för att det inte kan ha varit han som 17-åringen träffade – för han säger att han inte kan svettas.

– Det finns ett litet problem med svettningen, eftersom jag har en medicinsk åkomma som gör att jag inte kan svettas, säger han i intervjun och fortsätter:

– Jag har lidit av vad jag skulle beskriva som en överdos av adrenalin efter att jag sköts i Falklandskriget och jag kan helt enkelt inte… det var nästan omöjligt för mig att svettas.

Prins Andrews ursäkt till sexanklagelserna

Han säger också att han vid ett av de utpekade tillfällena var med sin dotter, prinsessan Beatrice, på en pizzeria.

– Att gå till Pizza Express är ovanligt för mig. Jag minns det konstigt nog tydligt.

Trots att prins Andrew nekar till alla anklagelser och dessutom nu gett sin version så sågas han efter intervjun. Experter rasar mot hans framträdande och beskriver det som både ”olidligt” och ”katastrofalt”.

– Mer skada än nytta, säger BBC:s hovkommentator Dickie Arbiter om intervjun.

”Lika illa som ett flyg som kraschar…”

Kriskonsulten Mark Borkowski håller med och säger att han ”aldrig har sett något så katastrofalt”.

– För studenter och pr-folk är det så här man inte ska göra. Det var som att se en man i kvicksand och tyvärr så tror jag inte att någon skulle ha kastat ut ett rep för att dra upp honom.

– Jag förväntade mig en tågolycka. Men det här var lika illa som ett flyg som kraschar in i en oljetankar, som förorsakar en tsunami, som i sin tur skapar en nukleär explosion, säger Charlie Proctor från kungasajten Royal Central.

Sanningen är den att intervjun bemöttes av stort motstånd även inifrån hovet. Prins Andrews PR-agent Jason Stein avgick bara två veckor före intervjun. Orsaken ska ha varit att han inte ville att Andrew skulle göra intervjun och att han såg risker.

En källa inom kungahuset säger nu till The Times att intervjun ”kommer att gå till historien som ett av de värsta PR-dragen någonsin”.

FOTO: TT