Prins Andrew lämnar offentligheten efter skandalen

Prins Andrew lämnar kungahusets uppdrag

Den brittiska kungafamiljen är skakade efter prins Andrews intervju där han bemötte sexanklagelserna.
Nu har de tagit beslutet att drottning Elizabeths son stoppas från att företräda kungahuset.
I ett pressmeddelande avslöjar prins Andrew sanningen om beslutet.

Det stormar i det brittiska kungahuset. Detta efter att prins Andrew, 59, för en knappt vecka sedan valde att bemöta de sexanklagelser som haglat mot honom.

Bland annat har prins Andrew ifrågasatts för sin relation och nära vänskap med sexbrottsdömde Jeffrey Epstein. Dessutom anklagas han för sexövergrepp mot en 17-årig flicka som hållits som sexslav hos Epstein.

Prins Andrew gjorde för några dagar sedan en intervju med BBC där han – mot sin PR-agents inrådan – talade ut om anklagelserna. PR-agenten sa upp sig när han insåg att drottning Elizabeths son inte lyssnade, men trots det genomfördes intervjun. Förmodligen i ett försök att stilla stormen, men istället har det fått helt motsatt effekt.

Enligt den 17-åriga flickans vittnesmål ska de ha träffats på en nattklubb och hon har beskrivit att mannen ska ha svettats ymnigt. Just det påståendet bemötte prins Andrews med det oväntade försvaret att det inte hänt; för att han inte kan svettas.

– Det finns ett litet problem med svettningen, eftersom jag har en medicinsk åkomma som gör att jag inte kan svettas, säger han i intervjun och fortsatte:

– Jag har lidit av vad jag skulle beskriva som en överdos av adrenalin efter att jag sköts i Falklandskriget och jag kan helt enkelt inte… det var nästan omöjligt för mig att svettas.

Kritiken mot prins Andrews intervju

Prins Andrew hävdar dessutom att han har alibi för ett av de utpekade tillfällena, då ska han ha befunnit sig på en pizzeria med dottern prinsessan Beatrice.

– Att gå till Pizza Express är ovanligt för mig. Jag minns det konstigt nog tydligt.

Kritiken mot intervjun var direkt och stenhård: många experter har rasat mot prinsens framträdande och använder ord som ”olidligt”och ”katastrofalt”.

– Jag förväntade mig en tågolycka. Men det här var lika illa som ett flyg som kraschar in i en oljetankar, som förorsakar en tsunami, som i sin tur skapar en nukleär explosion, säger Charlie Proctor från kungasajten Royal Central.

Under onsdagen kom domen från kungahuset, i ett pressmeddelande signerat huvudpersonen själv.

Prins Andrews hårda beslut med drottning Elizabeth

”Det har blivit tydligt för mig de senaste dagarna att omständigheterna kring min tidigare koppling till Jeffrey Epstein har varit en stor störning för min familjs arbete och det arbete som pågår i många organisationer och välgörenheter som jag är stolt över att stötta”, inleder prins Andrew sitt uttalande.

Det framgår därefter att han haft samtal med sin mor, drottning Elizabeth, om den storm som pågått.

”Därför har jag frågat hennes kungliga höghet att få backa från offentliga uppdrag den kommande tiden och hon har gett sitt godkännande”.

Prins Andrew hävdar att han ångrar sin vänskap med Jeffrey Epstein och att den tidigare vännens självmord lämnat många frågor obesvarade.

”Jag är fortsatt ångerfull över min koppling till Jeffrey Epstein. Hans självmord har lämnat många obesvarade frågor, särskilt för hans offer, och jag känner djupt med alla som har drabbats och som behöver få ett avslut”, skriver han och avslutar:

”Jag kan bara hoppas att de i sinom tid kommer att kunna bygga upp sina liv igen”.

FOTO: TT