Osäkerheten kring prinsessan Leonores skolstart

Prinsessorna Leonore och Madeleine

Det närmar sig skolstart för många barn, så också för prinsessan Leonore. Men det är oklart om hon kommer välkomnas till sin skola, eller om prinsessan får fortsätta vara hemma ett tag till.
Slå på ljud

Det spekulerades länge var prinsessan Leonores, 6 år, skolgång skulle ske. Hon bor ju i Florida tillsammans med mamma prinsessan Madeleine, 38, pappa herr Chris O’Neill, 46, och brodern prins Nicolas, 5 år. Så det mest troliga var ju att hon skulle gå i skolan där, men det fanns de som trodde att prinsessan skulle flytta hem till Sverige.

Så blev det inte, utan Leonore stannar kvar på amerikansk mark. Men det är fortfarande oklart hur hennes första tid kommer vara.

Florida har nämligen drabbats hårt av coronapandemin – inte minst på sistone. Tidningen Miami herald skriver att delstaten inrapporterat 212 nya dödsfall i går, vilket gör att över 8 700 förlorar livet till följd av covid-19 i Florida.

Det hårdast drabbade området i delstaten är Miami-Dade county, där prinsessfamiljen bor.

Oklarheten kring skolstarten

Hur skolorna öppnar och om eleverna välkomnas till det fysiska klassrummet varierar mellan de olika områdena i Florida. Vissa vill ha eleverna på plats med en gång, andra förespråkar enbart undervisning via internet och andra väljer att arbeta med någon sorts blandning.

Miami-Dade gör det sistnämnda, enligt Floridas utbildningsdepartement, så det är oklart när och hur Leonore får träffa sina nya klasskamrater.

När Hänt kontaktar hovets informationschef Margareta Thorgren vet inte hon heller hur det blir.

Känner inte till det just nu”, skriver hon i ett sms.

Skolorna i Miami-Dade ska enligt återöppningsplanen börja välkomna eleverna och deras föräldrar under vecka 35, alltså 24–28 augusti.

Familjens mående

Det har varit ett tungt år för många, 2020. Så också för prinsessan Madeleine, Chris O’Neill, Leonore och Nicolas. Det har på grund av pandemin tvingats isolera sig i sitt hem utanför Miami, och har inte kunnat träffa vänner och bekanta på samma sätt som tidigare.

Dessutom fick familjen inte resa till Sverige eftersom restriktionerna inte tillåtit det. Det har gjort att Madeleine, som älskar kungafamiljens sommarställe på Öland, inte kunde tillbringa semestern där på Solliden.

Inte heller kunde familjen komma och hälsa på kronprinsessan Victoria när hon den 14 juli firade sin födelsedag. Hänt har tidigare också skrivit att isoleringen tagit hårt på prinsessan Madeleine som i ett samtal med vänner ska ha sagt att hon längtar tillbaka till Sverige.

Men enligt Margareta Thorgren så har de alla det ändå förhållandevis bra i Florida just nu.

Familjen mår bra”, berättar hon för Hänt.

Tidigare i år har Madeleine, Chris, Leonore och Nicolas kunnat hålla kontakten med resten av kungafamiljen via videochat. Leonore kommer alltså inte vara helt ovan med det verktyget om skolorna skulle kräva det i slutet av augusti.

Bild: Janerik Henriksson, Karin Törnblom/TT

SENASTE NYTT!