LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Oron för drottning Silvias, 79, hälsa – nu kommer det fram

30 okt, 2023 
DROTTNING SILVIA
Tidigare i år var svenska folket oroliga över kungens hälsa.
Nu riktas blickarna istället mot drottning Silvia efter att hon och hennes liv skildras i en ny bok.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kungens oväntade möte med David BatraBrand logo
Kungens oväntade möte med David Batra

Drottning Silvia, 79, fyller snart 80 år och i vanlig ordning förväntas födelsedagen firas med dunder och brak på slottet.

Silvia är inne på sitt 47:e år som drottning för Sverige och hon tar sig an uppgiften med bravur. Men det är få som faktiskt känner till hur hårt hon jobbar.

Faktum är att Silvia sitter som styrelseordförande, hedersordförande, hedersledamot och beskyddare i 80 organisationer, föreningar och stiftelser.

– Kalendern är otroligt späckad och den finns ju publicerad också på hovets hemsida. Men där är det bara några flå saker som publiceras, i själva verket är det många många fler, berättar journalisten och författaren Ingrid Thörnquist.

Avslöjandet om drottning Silvia: ”Det antyds”

Ingrid Thörnquist har följt drottningen under ett års tid och valt att skriva en bok om det. I Nyhetsmorgon berättar hon nu om det hektiska schemat och det är när programledaren Maria Forsblom frågar om drottningen gått in i väggen någon gång som författaren avslöjar:

Annons

– Har hon varit och nosat på väggen?, undrar Maria.

– Det antyds lite mellan raderna när jag pratade med hennes nära medarbetare. Det var någon som sa att hon brukar bli lite förkyld framåt jul och det tolkade jag mer som att ja hon är nog helt slut efter allting, säger Ingrid och fortsätter:

– Hon var ju också med här i tyska damklubben, det är ju också en gammal organisation som hon har fått ärva av prinsessan Sibylla, kungens mamma.

Drottning Silvia är högst verksam inom sina organisationer och att hon brinner för Childhood är känt.

– Där är hon då varje år och de samlar också in pengar till Childhood, så är hon där och sjunger tyska julsånger och äter tyska julkakor och umgås med de här kvinnorna. Då märker man också att hon tycker om det, hon gillar att prata med folk, hon gillar att vara ute mycket. De har ju levt så, hon har ju varit drottning i 47 år och jag är övertygad om att hon har hållit på så här hela tiden.

Annons

Kung Carl Gustafs hälsokamp: ”Titthålsteknik”

Drottning Silvia har med andra ord hållit ett högt tempo under årens lopp och hälsan är i väl behåll. Desto mer dramatik har det varit kring vår kung Carl Gustaf, 77. Tidigare i år var han tvungen att göra en titthålsoperation.

På inrådan av H.M. Konungens livmedikus genomför H.M. Konungen ett kirurgiskt ingrepp måndagen den 20 februari 2023. Det utförs genom så kallad titthålsteknik i hjärtområdet

Vidare förklarade hovet att kungen kommer att behöva stanna hemma från sina uppdrag en period efter operationen.

Efter ingreppet rekommenderas en tids stillhet. Detta medför att Kungens planerade åtaganden mellan den 20 februari och den 3 mars flyttas fram till senare i vår

Efter detta kryade kungen på sig rejält och när han nyligen firades för sina 50 år på tronen visade han upp några riktiga friskhetstecken. Bland annat satt han och klappade och sjöng med till Magnus Ugglas hit Kung i baren.

DROTTNING SILVIA
Drottning Silvia i New York.

FOTO: Pontus Höök/TT

Annons