LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafBrittiska kungahuset

Nya uppgifter: Så höll Ari Behn fasaden uppe i alla år

10 jan, 2020 
AvAgnethe Alm
Ari Behn.
Beskedet om att Ari Behn begått självmord kom som en total chock för en hel värld. Detta trots att Ari Behn återkommande berättat om sin psykiska ohälsa.
I podcasten Svensk Dam Doku berättas nu om hur Ari Behn höll fasaden uppe – i alla år.
Annons
Vila i frid Ari BehnBrand logo
Vila i frid Ari Behn

På juldagen, den 25 december 2019, nåddes den norska kungafamiljen – och hela världen – av den hemska och sorgliga nyheten att Ari Behn dött, att han begått självmord. Ari Behn blev 47 år. Han sörjs av miljontals människor och efterlämnar tre döttrar.

– Vår kära älskade pappa. Jag hoppas att du vet hur stolt vi är över dig. Över den person vi har som pappa. Du pratade med alla och hyllade alla. Du inspirerade mig så otroligt. Du gav mig så varma kramar, sa Aris äldsta dotter, Maud Angelica, 16, i det oerhört gripande tal som hon höll på faderns begravning den 3 januari.

I talet berättade också Maud Angelica om Ari Behns psykiska ohälsa.

– Du har har hållit det hemligt hur du mått. Du har varit psykiskt sjuk i många år. Du trodde inte att det fanns en utväg. Där tog han fel. Det finns alltid en utväg.

Ari Behns självmord kom som en total chock för en hel värld. Detta trots att Ari Behn, i flera intervjuer, berättat om hur dåligt han mått. Redan för elva år sedan, 2009, talade han ut i den norska gratistidningen Massiv. Öppet berättade han om sin depression.

Annons

– Jag har små kriser varenda dag. Förr eller senare kommer det att ta livet av mig. Jag kan gå i taket för minsta bagatell och har ett nervöst sammanbrott minst en gång om dagen, sa han då.

Norska och svenska tidningar slog upp intervjun stort. Otaliga medier citerade den. Även psykologer uppmärksammade Massiv-texten och berömde Ari Behn för att han pratade om sin depression på ett så öppet sätt.

Historien om Ari

Efter att prinsessan Märtha Louise, 48, av Norge och Ari Behn skilde sig 2016 försämrades Ari Behns psykiska hälsa än mer. Men mot pressen, mot de journalister han mötte, höll han skenet uppe. När han medverkade i tv-programmet Skavlan, våren 2018, skrattade han och skojade. Publiken trodde att han mådde bra. Att allt hade ordnat sig.

I nya avsnittet av Svensk Dam Doku, Ari Behns sista tid i livet och dygnet som förändrade allt, berättas nu om Ari Behns fasad, en fasad han höll uppe i många, många år.

Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall, 48, som medverkar som expert i Ari Behn-avsnittet av Svensk Dam Doku, vittnar om att det alltid var en glad och positiv Ari han mötte på fältet. En spexig Ari som alltid var varm och öppen. Trots att han, också via sin konst och via sina berättelser, ofta berättade om sitt dåliga mående var det inte många som visste – eller ens anade – exakt hur allvarligt det var.

FOTO: TT/Andreas Fadum, TT/Jon Olav Nesvold

Annons