Nya bilderna på Mette-Marit – efter sjukdomsbeskedet

För ett år sedan kom nyheten att Norges kronprinsessa Mette-Marit drabbats av den kroniska sjukdomen lungfibros.
Nu har nya bilder på kronprinsessan dykt upp – och det väcker frågor kring hennes hälsa.

Norges nationaldag den 17 maj brukar vanligtvis firas med stora parader och jublande norrmän på gator och torg.

I år blev dagen minst sagt annorlunda – på grund av Coronaviruset.

De stora folksamlingarna uteblev – men den norska kronprinsfamiljen valde ändå att göra ett framträdande. Utanför hemmet Skaugum gick kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit med sällskap genom en allé. De hade också med sig sina hundar, Muffins och Milly.

Kronprinsessan Mette-Marit vinkar glatt på Norges nationaldag.

Kronprinsessan Mette-Marit vinkar glatt på Norges nationaldag.

Familjen var som traditionen bjuder iklädda nationaldräkter och vinkade till de 49 människor som samlats för att bese kungligheterna. 28 av besökarna var skolbarn från Askers kommun.

Vinkar från balkongen

Därefter visade kronprinsfamiljen upp sig på slottsbalkongen i Oslo. Där fanns förstås också kungaparet, kung Harald och drottning Sonja. På bilderna från händelsen står Haakon och Mette-Marit en bit ifrån kungaparet, så som de norska rekommendationerna lyder.

Kungafamiljen vinkade till folket på 17 maj.

Kungafamiljen vinkade till folket på 17 maj.

Trots att firandet blev något mindre än vanligt gav kungligheternas framträdanden mycket glädje. Speciellt glädjande var det att Mette-Marit valde att delta under firandet – och att hon såg så glad och pigg ut på bilderna, skriver Svensk Dam.

Svåra sjukdomen

Det är nämligen drygt ett år sedan som det avslöjades att kronprinsessan Mette-Marit drabbats av den kroniska sjukdomen lungfibros. Den kan orsaka hosta, andfåddhet, trötthet, återkommande lunginfektioner och viktminskning.

– Jag blir mycket mer sliten än förut. Så jag måste ta hand om mig mer än tidigare, har hon sagt till NRK och fortsatte:

– Efter att jag blev sjuk så har jag blivit mer avslappnad kring det. Jag ser inte längre på döden som något stort och mörkt.

I och med hennes kroniska lungsjukdom ska befinner sig Mette-Marit i en riskgrupp. Hon får absolut inte smittas av Coronaviruset, Covid-19.

Att hon deltog under 17 maj-firandet är ett mycket gott tecken – och hon ser ut att må mycket bra.

FOTO: Lise Åserud/TT