TRENDAR JUST NU!Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Nya bilden på kungaparet raderad efter kritiken – hovets ord

13 aug, 2020 
Malin Ljung
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia skymtade förbi på en nytagen bild under onsdagen. Men bara timmar senare raderade hovet bilden – efter att den mött massiv kritik.
Annons
Nya bilden på kungaparet raderadBrand logo
Nya bilden på kungaparet raderad

Den svenska kungafamiljen har likt övriga svenska befolkningen haft en annorlunda vår och sommar. På grund av coronapandemin har kung Carl Gustaf och drottning Silvia knappt befunnit sig i sitt hem på Drottningholms slott överhuvudtaget, istället sattes  de relativt snabbt i karantän på Stenhammar slott där de bedrivit sina arbetsuppgifter via digitala hjälpmedel.

Under sommaren har restriktionerna lättats något, och kungaparet kunde resa till sitt älskade Solliden på Öland där de njutit av den svenska sommaren.

Men under onsdagen tog Carl Gustaf och Silvia sig en avstickare under sin “hemester”, och på kungahusets Instagram publicerades en bild på paret när de besökte Zornmuséet i Mora, något Svensk Dam var först med att rapportera.

Bilden på kungaparet raderades

På bilden kan man se hur kungen och drottningen står bredvid musiedirektören Johan Cederlund i huset på Zorngården, och enligt Svensk Dam ska svenska folket ha blivit mycket upprörda av bilden. Orsaken var att Silvia och kungen stod väldigt nära Johan Cederlund, närmare än vad man ombeds göra under dessa tider. Bland annat ska kritiken ha pekat på att de ej höll social distansering.

Annons

En dag efter att inlägget publicerades på hovets Instagramkonto är bilden raderad! Svensk Dam har varit i kontakt med hovets informationschef Margareta Thorgren som bekräftar att bilden är borttagen efter ett aktivt beslut – men hon menar att det inte beror på kritiken, även om hon har förståelse för att man kan tro det. Istället hävdar hon att bilden togs bort för att kungaparet var på muséet i privat syfte, och de bilder som publiceras på dem ska vara när de gör officiella framträdanden.

Därför togs kritiserade bilden bort

– Bilden lades ut av vår desk, men sedan tog jag beslutet att den skulle tas bort för att det var ett privat sammanhang, säger hon till tidningen.

När hon får frågan om beslutet inte hade något med coronakritiken att göra så försvarar hon situationen.

– Det är möjligt att det var en bild som väckte de tankegångarna. Men vi har slagit fast att det bara såg ut så ett ögonblick när bilden togs. Och bilden togs bort för att det var ett privat sammanhang.

FOTO: TT

 

Annons