prinsessan märtha louise

Norska prinsessan Märtha Louise lämnar kungahuset – efter hårda kritiken

Norska prinsessan Märtha Louise lämnar kungahuset – efter hårda kritiken

Nu står det klart att den norska prinsessan Märtha Louise slutar som prinsessa.
Efter senaste tidens hårda kritik mot kungligheten.
– Jag tar beslutet att skapa fred kring kungahuset, säger prinsessan Märtha Louise i ett pressmeddelande.
Hur lång är kungen? – kändisarna gissar
0:44

Efter reklamen: Hur lång är kungen? – kändisarna gissar

(0:44)

Slå på ljud

Nu har beskedet kommit att prinsessan Märtha Louise kommer inte längre att arbeta för norska kungahuset och avsäger sig sina officiella uppdrag. Det rapporterar norska sajten NRK om.

Det meddelar prinsessan Märtha Louise själv i ett pressmeddelande och i en video på sitt Instagramkonto idag.

– Efter en period av många frågor relaterade till mig och min fästmans roll har jag bestämt mig för att jag i nuläget inte längre ska utföra officiella uppgifter för Kungahuset, säger prinsessan.

– Jag tar det här beslutet i samråd med mina föräldrar, kungen och drottningen, för att skapa fred kring Kungahuset.

Norska prinsessan Märtha Louise lämnar kungahuset – efter hårda kritiken

Det nya beslutet innebär att prinsessan inte kommer att få använda sig av sin prinsesstitel. Bara på sin egna Instagram enligt Svensk Dam.

”Det innebär bland annat att de inte får använda titeln prinsessa eller hänvisa till medlemmar av Kungahuset i sina egna sociala mediekanaler, i medieproduktioner eller i samband med annan kommersiell verksamhet”, skriver kungahuset i pressmeddelandet.

Det har sedan en lång tid tillbaka stormat skandaler kring prinsessan, men den senaste tiden har kritiken mot henne och hennes fästman Durek Verret ökat. Bara för ett par månader sedan möttes vi av nyheten att att norska Epilepsiförbundet hade brutit sitt samarbete med prinsessan, eftersom hennes partner hade förespråkad alternativa behandlingar mot covid-19.

De senaste veckorna har en process pågått för att klargöra prinsessans roll i kungahuset. Enligt uppgifter så har flera personer påpekat att kungen måste göra något för att skapa ett större avstånd mellan henne och fästmannen Durek Veretts verk och det norska kungahuset.

Droppen blev när Durek påstod att en medaljong kunde bota covid.

Kronprins Haakon uttalar sig om krisen i kungahuset

Kronprins Haakon har nyligen uttalat sig om nyheten som har skakat om kungahuset.

– Det här är ett ämne som jag tycker är svårt. Å ena sidan förlovade min syster sig, och jag lärde känna Durek Verrett och tycker att det är trevligt att vara med honom. Jag vill att han ska känna sig välkommen i vår familj. Samtidigt känner jag ett stort ansvar för instutionen, sa han till norska sajten NRK.

Texten uppdateras.

FRÅN FÖRSTASIDAN