TRENDAR JUST NU!Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Norska hovet avslöjar: Prinsessans oväntade beslut om skolan

28 maj, 2019 
AvElin Möllervärn
Norska prinsessan Ingrid Alexandra byter skola.
Prinsessan Ingrid Alexandra kan bli den första regerande drottningen i Norge på 600 år. Nu avslöjar hovet varför hon byter skola inför sista året på högstadiet.
Annons
Därför byter norska prinsessan skola inför sista året – hovets egna ordBrand logo
Därför byter norska prinsessan skola inför sista året – hovets egna ord

Prinsessan Ingrid Alexandra, 15, föddes på Rikshospitalet i Oslo 21 januari 2004 som första gemensamma barn till kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit.

När den nyblivne fadern mötte pressen efter förlossningen förklarade han stolt:

– Hon kom till världen, öppnade ögonen och kommunicerade med oss. Hon såg på oss och vi fick ögonkontakt. Hon är det sötaste och finaste flickebarnet i världen.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Ingrid Alexandras framtid och position var given från allra första början eftersom tronföljden i Norge, precis som i Sverige, innebär att det äldsta barnet ärver tronen. Som tvåa i successionsordningen kommer hon alltså en dag att kunna bli Norges första drottning på 600 år.

Därför byter prinsessan Ingrid Alexandra skola

Femton år har nu gått sedan kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit fick dottern och tidningen VG rapporterar att prinsessan Ingrid Alexandra ska byta skola från en privat, till en allmän.

Annons

– Det är naturligt, eftersom prinsessan Ingrid Alexandra nu var klar med det sista steget hon påbörjat på Oslo internationella skola. Hon önskar att gå sista året på Uraniensborgsskolan, säger assisterande kommunikationschef Sven Fjeruldsen till sajten.

Den kungliga experten på TV2 i Norge, Kjell-Arne Totland, berättar att han som gammal lärare tycker det är trevligt att prinsessan återvänder till en allmän skola.

– Hon gör det nog nu för att göra övergången till gymnasieskolan enklare och lättare till hösten 2020, säger han till VG.

Han fortsätter berätta att han tror att den internationella skolan har varit en användbar upplevelse för prinsessans framtid.

– Det har utan tvekan varit användbart för hennes framtida arbete att all undervisning gjorts på engelska, och det förväntas att man talar engelska med varandra under fritiden.

Även om Kjell-Arne Totland menar att prinsessan kommer ha nytta av engelskan i framtida arbeten, upplyser han om att prinsessan kommer leva och jobba i Norge.

– Det blir ett litet tankesätt att hon till exempel inte levererar skrivna verk på norska och helt enkelt inte har något norskt språk på tidtabellerna, säger han.

FOTO: Lise Åserud/TT, Andreas Fadum/TT

Annons