Därför har prinsessan Sofia inte synts till

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip

För två veckor deltog prinsessan Sofia på Sophiahemmet högskolas examination.
Sedan dess har hon inte synts till offentligt, vilket har väckt frågan:
Var håller hertiginnan av Värmland hus?

Året 2020 blev inte alls som någon tänkte sig att det skulle bli. Många har varit tvungna att ställa in sina planer och flera av de som tänkt ta ett nytt steg i livet har snällt fått vänta på bättre tider.

Det är sant också för kungafamiljen – och inte minst för prinsessan Sofia. Många frågar sig nu hur hennes framtid kommer att te sig.

I oktober förra året gick kungen ut med nyheten om att det skulle ske förändringar inom det kungliga huset. Det betydde att prinsarna Alexander, Gabriel och Nicolas, samt prinsessorna Leonore och Adrienne inte längre kommer tillhöra det kungliga huset och inte heller ha ställningen som kungliga högheter.

Barnen befriades, om man så vill, alltså från alla kommande offentliga uppdrag. Det skulle naturligtvis kunna vara en tråkig nyhet för föräldrarna, men prins Carl Philip och prinsessan Sofia såg det istället som en möjlighet.

– De kan plugga. Vi kan flytta utomlands om vi vill, precis som Madeleine och Chris har gjort med sina barn. De kan gå skolgången där utan närmare tankar på det, har Sofia tidigare sagt i en intervju med Jesper Börjesson i TV4.

Krisen grusade planerna

Men så blev det alltså inte, för när coronapandemin tog fart blev prinsparet kvar hemma i Sverige. De valde också att rycka ut för att hjälpa till i krisen. Carl Philip drog på sig uniformen och började arbeta på Försvarsmaktens högkvarter vid insatsledningens operativa ledningscentral.

Sofia började jobba på Sophiahemmet, det privatsjukhus som hon är hedersordförande för. Där har hon ryckt in som extraresurs, och hjälper till med bland annat matlagning och städning.

Det var också i det sammanhanget som prinsessan senast syntes offentligt när hon för två veckor sedan deltog i Sophiahemmet högskolas examination, som Svensk damtidning skriver. Hon skickade då en digital hälsning till studenterna.

– Ni behövs just nu mer än någonsin. Tack, sa hon.

Då kanske vi ser prinsessan Sofia igen

Några dagar senare, på prinsparets 5-årsdag, delade Carl Philip och Sofia ett inlägg på sitt gemensamma Instagramkonto med bilder från bröllopet. Därefter har det varit tyst.

Eftersom att Sofia var en av de som representerade kungahuset allra flitigast förra året har hennes frånvaro från offentliga uppdrag väckt frågor. Är det helt enkelt så att coronapandemin gjort att det inte finns lika många uppdrag att göra, eller är hon upptagen med sitt arbete inom vården? Kanske är det så att hon velat ta ett steg tillbaka från offentligheten för att njuta av den nya, friare rollen.

Det här är inte den första gången som tystnaden från Sofias fått svenska folket att undra var hon håller hus. För en knapp månad sedan skrev Hänt om att prinsessan varit borta från rampljuset under flera veckors tid.

Mycket tyder dock på att vi snart kommer få se hertiginnan av Värmland snart. Den 14 juli är det nämligen kronprinsessan Victorias födelsedag, och enligt hovets informationschef  Margareta Thorgren kommer både Sofia och Carl Philip delta, även om Victoriadagen inte kommer att firas så som den brukar göra.

– Familjen är på Öland under Victoriadagarna. Kungaparet är på Öland nu, övriga kommer till Victoriadagen, säger Margareta Thorgren till Hänt.