Mystiken kring prins Oscar – därför syns han inte

Därför syns prins Oscar allt mer.

Fyraåriga prins Oscar har en viktig roll i det svenska kungahuset.
Nu börjar kronprinsessan Victorias yngsta barn att synas allt mer – vilket är en stor förändring.

Tidigare i mars meddelades det att kronprinsessan Victorias traditionsenliga namnsdagsfirande ställts in. Detta till följd av Coronaviruset. Hovet följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring Coronaviruset Covid -19, och man ansåg att smittorisken var för hög.

Vanligtvis brukar Stockholm fyllas av människor som vill hylla kronprinsessan Victoria – men alltså inte denna gång.

Däremot fick kronprinsessan ta emot blommor från representanter från Försvarsmakten. Dessutom togs det nya bilder på kronprinsessan Victoria och hennes make prins Daniel.

Men två personer saknades på bilderna: kronprinsessparets barn prinsessan Estelle, 8, och prins Oscar, 4.

Hovets informationschef, Margareta Thorgren förklarade varför barnen saknades.

– Det är ju så att det har varit lite omväxlande, ibland har barnen varit med, ibland inte. Vid det här tillfället var båda barnen i sin respektive skola. I och med att hela evenemanget var inställt, så fattade man beslutet att de skulle gå till skolan. Det var en medveten handling, sa Margareta Thorgren tidigare i mars till Svensk Damtidning.

Förändringen i kungahuset

I höstas kom beskedet från svenska kungahuset att kung Carl Gustaf beslutat att utesluta barnbarnen prins Nicolas 4, prinsessan Adrienne, 1, prins Alexander, 3, och prins Gabriel, 2,  från kungahuset.

Prinsessan Estelle blir den som tar över som Sveriges statschef efter sin mor, kronprinsessan Victoria. Kort efter beskedet släpptes även nya bilder på kronprinsessan, prinsessan Estelle och kungen – en markering för framtiden.

Den 2 mars fyllde prins Oscar 4 år – här tillsammans med storasyster, prinsessan Estelle.

Den 2 mars fyllde prins Oscar 4 år – här tillsammans med storasyster, prinsessan Estelle.

Prins Oscar däremot nämndes knappt under denna tid. Men även hans roll i kungahuset påverkas av kungens beslut.

”Han är son till blivande statschefen och bror till nästnästa statschef. Han blir förhoppningsvis morbror till tredje nästa statschef. Han är del i successionsordningen”, meddelade Margareta Thorgren till Expressen då.

Oscar på officiellt uppdrag

Under sina första år har prins Oscar hållit en låg profil. Men under den senaste tiden har han börjat synas mer – kanske som en förberedelse inför hans kommande uppdrag som del av kungahuset?

I julas gjorde prins Oscar succé när han tillsammans med pappa prins Daniel tog emot julgranar från Skogshögskolans studentkår.

Det var en entusiastisk prins Oscar som fick ta emot slottets julgranar.

Det var en entusiastisk prins Oscar som fick ta emot slottets julgranar.

Under vintern och våren har han också synts på flera av hovets officiella bilder.

I december förra året var lill-prinsen på officiellt uppdrag med sin storasyster då de önskade glad Lucia. Hela kronprinsessfamiljen visade också upp sig på en julhälsning till svenska folket.

Den 23 februari fick prins Oscar vara med på kort när prinsessan Estelles födelesdag firades.

Den 2 mars var prins Oscars tur att vara på bild som födelsedagsbarn då han fyllde fyra år. Då var kamerans fokus på prins Oscar, medan hans syster fick hålla sig i bakgrunden.

Häromdagen lades ännu en bild upp på kungahusets hemsida. Den föreställer hela kronprinsessans familj – och prinsessan Estelle håller om sin bror.

Den nya bilden på kronprinsessan med familj.

Den nya bilden på kronprinsessan med familj.

Kanske tyder detta på att vi kommer att få se mer av lill-prins Oscar i framtiden?

FOTO: Jessica Gow/TT, Kungahuset