LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Mette-Marits tårar efter talet till Nadia Murad under Nobel

10 dec, 2018 
Malin Ljung
Mette-Marit tårar Nobel 2018
Kronprinsessan Mette-Marit kunde inte hålla tillbaka tårarna när Nobels fredspris delades ut.
Annons

Det blev en känslosam start på Nobeldagen 2018. När Fredspriset delades ut i Oslo kunde inte kronprinsessan Mette-Marit hålla tårarna tillbaka, och i SVT:s direktsändning kunde tittarna se hur hon tvingades torkade sina tårar bara minuter in på prisutdelningen.

Anledningen var det otroligt starka tal som Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen höll för att hylla årets pristagare Nadia Murad, 25, och Denis Mukwege. De har tilldelats priset för sitt arbete mot sexualiserat våld som vapen i krig och konflikter.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Berit Reiss-Andersen valde att avsluta sitt tal till pristagarna med att berätta Nadia Murads livshistoria, att hon inte bara är en kämpe mot det sexuella våldet – hon är även ett offer.

– Nadia Murad är ett offer för krigsbrott och har upplevt brutalitet och övergrepp av värsta sortens grymhet. I sin självbiografi har hon beskrivit sin förfäran, smärta rädsla och känsla av förnedring. Det fanns stunder då hon ville ge upp, men hon hade en inre motståndskraft och lät sig aldrig kuvas. Att lyckas fly som hon gjorde var en stor bedrift, säger Berit Reiss-Andersen och fortsätter:

Annons

Mette-Marits tårar för Nadia Murad

– Idag får hon ta emot får hon ta emot Nobels fredspris för det hon ägnat sig åt efter tiden som fånge hos IS. Hon har trotsat de sociala koderna av skam och tystnad, och vågar berätta om de övergrepp som begåtts mot henne och mot tusentals av andra yazidiska kvinnor och barn.

Nobelkommitténs ordförande avslutade talet med att hylla den kvinnliga pristagaren:

– Nadia Murad, vi tackar dig för ditt enastående mod.

Gästerna i Oslo rådhus stämde in i hyllningen av pristagarna med att ställa sig upp, och på tv-bilderna i SVT kan man notera att knappt ett öga var torrt. Kronprinsessan Mette-Marit var märkbart rörd med tårar i ögonen, även maken kronprins Haakon som fanns vid hennes sida såg sammanbiten ut.

FOTO: SVT

Annons