LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Mette-Marit stoppas av allvarliga sjukdomen

17 feb, 2020 
Linnea Lundgren
Mette-Marits frånvaro efter sjukdomsbeskedet
Det var ett år sedan som det norska kronprinsparet berättade offentligt om Mette-Marits allvarliga sjukdom.
När kronprins Haakon nu åker till Afrika tvingas hustrun Mette-Marit stanna hemma i Norge.
Annons
Kronprinsessan Victorias dans från Vietnam-besöket gör succé: ”Härliga moves”Brand logo
Kronprinsessan Victorias dans från Vietnam-besöket gör succé: ”Härliga moves”

För ett år sedan gick hovet ut med att kronprinsessan Mette-Marit var allvarligt sjuk i lungsjukdomen lungfibros. Trots att hon redan då sa att hon kommer att behöva ta ett steg tillbaka från vissa av sina kungliga plikter var det ingen som förstod hur sjuk kronprinsessan verkligen var.

– Jag väljer att berätta om det här nu eftersom jag kommer att behöva ha perioder utan officiella åtaganden. Mitt hälsotillstånd gör att min arbetskapacitet varierar i samband med behandlingarna och när sjukdomen är som mest aktiv, sa hon då efter att redan kämpat mot sjukdomen i tystnad under flera år.

Mette-Marit tvingas stanna i Norge

Nu skriver Svensk Dam att kronprinsessans hälsotillstånd har försämrats ytterligare. När kronprins Haakon nu åkt på en viktig resa till Mosambique, som bland annat innefattar en middag med landets president Filipe Jacinto Nyusi, stannar därför hustrun Mette-Marit hemma i Norge. Kronprinsessan har själv uttalat sig om sjukdomen vid flera tillfällen. Bland annat i en lång intervju med norska NRK som hon gjorde förra året.

Annons

– Jag vet lite vad det här handlar om. Det är inget nytt för mig. Men det är uppenbart att det kommer att komma perioder där jag inte mår så bra som jag önskar att jag gjorde, sa hon då.

Och kanske är det just en sådan period som nu stoppar kungligheten från att närvara vid sin makes sida.

Har fått ett annat förhållande till döden

Enligt kronprinsessan själv har sjukdomen fått henne att tänka över såväl meningen med livet som döden.

– Jag har blivit mer avslappnad kring döden sedan jag fick min sjukdom. Jag kan inte längre se på den som något stort och mörkt,  har hon sagt till norska tidningen VG.

Förutom middagen med presidenten kommer kronprins Haakon även att delta vid ett seminarium om kvinnors betydelse i fredsarbetet. Kronprinsen och Mette-Marit har tidigare gjort sig ett namn som ett riktigt team där de oftast dyker till de kungliga åtagandena hand i hand. Hur Haakon tagit nyheten om att hans fru inte kommer att kunna resa med honom till Afrika är ännu oklart.

 

Annons