Märtha Louise ord om döttrarna efter Ari Behns död

Märtha Louise

Efter flera månaders tystnad väljer nu prinsessan Märtha Louise att berätta om sorgen efter den bortgångne exmaken Ari Behn.
I ett inlägg på Instagram förklarar hon den känslosamma tiden efter att döttrarna förlorat sin älskade pappa.
”Jag var tvungen att hitta fotfäste ensam i föräldrarollen för tre sköra, vackra, utsatta, fina barn som behövde mig 24/7”, skriver Märtha Louise i inlägget.
Vila i frid Ari Behn
Slå på ljud

Under juldagen skakades den norska kungafamiljen rejält när de nåddes av beskedet att Ari Behn hade gått bort. Författaren var tidigare gift med prinsessan Märtha Louise, 48, och tillsammans har de döttrarna Maud Angelica, 16, Leah Isadora, 14, och Emma Tallulah, 11.

Sedan den sorgsna nyheten kom har Märtha Louise och döttrarna inte synts till alls förutom då Ari begravdes i början av januari. Begravningen hölls i Oslo domkyrka och den norska kungafamiljen fanns på plats för att stötta prinsessan och döttrarna i sorgen.

Tidigare uttalandet efter ceremonin

Efter ceremonin uttalade sig Märtha Louise för första gången om exmakens Ari Behns död. I ett inlägg på Instagram skev hon om sorgen.

”En osynlig sjukdom tog mer och mer överhanden hos dig, för så är det när den psykiska hälsan sviktar. Under lång tid såg vi dig gradvis försvinna, men vi höll fast vid tron på att det skulle gå bra. Din familj kämpade för dig”, skrev hon i inlägget och fortsatte:

”Du är och kommer att fortsätta vara djupt saknad, Ari. Och jag känner en sorg över att du aldrig riktigt förstod hur älskad du var. Jag hoppas att vi som är kvar, kan vara bra på att berömma varandra och säga de fina orden till varandra”.

Plötsliga orden efter tystnaden

Sedan inlägget som publicerades i januari har det varit tyst från prinsessan. Men nu har hon valt att prata om sorgen igen, även denna gång genom ett inlägg på Instagram men en bild på blommande krokusar.

”Idag dök de första tecken på våren upp i trädgården här. Så vackra dessa vårblommor som växer upp genom döda löv. Vi i vår lilla familj har gått igenom – och går fortfarande igenom – en svår tid efter Aris död. Det svåraste vi har varit med om. Ända sedan jul och till och med innan Covid-19 var ett faktum i världen, var vi i sorgens mörka vågor och jag var tvungen att hitta fotfäste ensam i föräldrarollen för tre sköra, vackra, utsatta, fina barn som behövde mig 24/7”, skriver hon och fortsätter:

”Tidigare möten med döden har varit av naturliga orsaker. Och även om döden ibland har kommit för tidigt, och även om sorgprocessen har varit smärtsam, har den ändå varit fridfull. Förtydligande. Det var den inte nu och processen har varit lång och sorglig och naturligtvis kommer den att fortsätta långt in i framtiden”.

Hoppet om framtiden

Vidare förklarar Märtha Louise hur hon funnit hoppet igen och styrkan att ta sig vidare. För henne var det några vårtecken som trängde igenom frosten som fick henne att förstå att ljusare tider väntar för hennes egna familj och även andra.

”Och nu när den värld vi känner till har vänt sitt huvud och allt är osäkert och vardagligt annorlunda och med mer fysiskt avstånd så ser jag hur sårbara vi människor är. Men ändå starka. För det har slagit mig i denna djupa sorgdal och med allt gällande Corona-virusets närvaro på jorden dessutom, att vi människor tål mycket”.

”Liksom dessa krokusar som trotsar frost och ändå blommar. Många kämpar varje dag på jobbet för att rädda människoliv och göra det bästa för samhället. Och för dem är jag oändligt tacksam. Jag vet också att många kämpar hemma, både med sorg över dem de har förlorat eller är rädda för dem de älskar, ångest för vad framtiden kommer med,  kämpar med ensamhet eller kanske har en osäker hemmiljö. Håll ut. Det blir en vår efter vintern.”

FOTO: Andreas Fadum / TT

FRÅN FÖRSTASIDAN