LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Märkliga näsblodsfall i prinsessan Ingrid Alexandras hem

26 jan, 2024 
Linn Seipel
norska och svenska kronprinsparen med barn
Johan Hellström Kungl.Hovstaterna/TT
Norska prinsessan Ingrid Alexandra har tagit sig an en stor utmaning.
Nu kommer aningen skrämmande uppgifter från hemmet där hon för närvarande bor.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Carina Bergs möte med kungen: ”Jag smiter nu”Brand logo
Carina Bergs möte med kungen: ”Jag smiter nu”

Prinsessan Ingrid Alexandra, 20, är norska kronprins Haakons och kronprinsessan Mette-Marits första gemensamma barn. De har även sonen prins Sverre Magnus, 18, tillsammans, och Mette-Marit har från en tidigare relation också sonen Marius Borg Høiby, 27.

En del svenskar fick upp intresset för den norska prinsessan i samband dokumentären Prinsessan Ingrid Alexandra av Norge, som sändes på SVT för några år sedan. Att det riktats lite extra fokus på denna unga dam har sin förklaring. Hon är nämligen den första norska kvinnan som har arvsrätt till tronen, enligt Svensk Damtidning. Det innebär att hon kommer att bli den första regerande drottningen i Norge på över 600 år.

Norska prinsessan Ingrid Alexandra har vuxit upp – det gör hon idag

Prinsessan Ingrid Alexandra har sedan 2018 vid flera tillfällen behövt fylla mammas skor, då kronprinsessan Mette-Marit drabbades av sjukdom. Som tonåring hoppade hon då in i sin mammas ställe på flera åtaganden.

Annons

Men nu är det annat som gäller för den norska prinsessan. Nyligen påbörjade hon nämligen sin årslånga militärtjänstgöring vid ingenjörbataljonen i Brigad Nord.

Hon bor nu i de så kallade Skjold-barackerna – ett område som sedan ett år tillbaka präglats av en annorlunda problematik. De som bor där drabbas nämligen i väldigt hög grad av näsblod, skriver Expressen.

Kronprinsessan Mette-Marit, prins Sverre Magnus, prinsessan Ingrid Alexandra och kronprins Haakon
Kronprinsessan Mette-Marit, prins Sverre Magnus, prinsessan Ingrid Alexandra och kronprins Haakon anländer till herrarnas störtlopp vid alpina VM i Åre 2019.Pontus Lundahl/TT

Prinsessan Ingrid Alexandras barack drabbad av märkliga åkomman

Av de 800 personer som bor i baracken, drabbades drygt 150 personer av näsblod förra året. Norska prinsessan verkar inte ännu ha drabbats, men sedan hon flyttat in har ytterligare 131 fall registrerats. Norska Försvarets företagshälsovård startade förra året en utredning, men ännu har de inte hittat någon konkret orsak till de märkliga utbrotten.

Annons

– Orsaken till problemen är förmodligen komplex. Soldaterna har sagt att de känner sig friskare när de är utomhus, säger Morten Skandfer, överläkare för det norska försvarets företagshälsovård i Nordnorge, till tidningen VG.

Morten Skandfer förklarar i samma intervju att tjänstgöringen innebär en påfrestning på kroppen som nog många inte är vana vid. Men också att platsen kan ha ett klimat man behöver vänja sig med, och att det inte är något att vara allt för orolig kring.

”Näsblodet kan upplevas som besvärande och obehagligt, men anses inte vara en hälsofara”, skrev armén i ett meddelande till VG.

FOTO: Pontus Lundahl/Johan Hellström Kungl.Hovstaterna/TT

Annons