Kungens utseendeförändring – tre veckor efter krisen

Kung Carl Gustaf förändring 2020

Kung Carl Gustaf talade till folket under söndagen i ett direktsänt tal i SVT. Där visade han även upp en förändring som skett på bara några veckor!

Under söndagskvällen höll kung Carl Gustaf, 73, ett mycket sällsynt tal till svenska folket. I vanliga fall håller han bara tal vid jul, men de senaste veckorna har han synts i tv-rutan två gånger. Detta för att tala om den pågående coronakrisen, spridning av Covid -19.

För tre veckor sedan befann han sig i Stockholm och hade regeringen vid sin sida. Men sedan dess har mycket hänt med kungen, något svenska folket kunde notera i söndagens sändning.

Kungens tal visade hans förvandling

Bland annat befinner han sig inte längre på slottet i Stockholm, istället har han och drottning Silvia förflyttat sig till Stenhammar slott i Södermanland. De både ingår i riskgrupper och har där satt sig själva i karantän.

Många tittare hajade nog också till när de såg kungen då han bjöd på en helt ny stil. I vanliga fall bär han transparenta glasögon och mörk kavaj, men i söndags hade han ett par nya glasögon med mörka bågar. Kungen hade dagen till ära även valt en tweedkavaj som onekligen passar bättre in i området runt Flen.

Kungens tal april 2020

Så här har vi inte sett kungen tidigare.

Födelsedagen hotad

Om bara några veckor fyller kung Carl Gustaf 74 år. Födelsedagen brukar firas med pompa och ståt på slottet i centrala Stockholm, där han uppvaktas av folket och med fanfarer. Hur det blir med firandet det här året är oklart, men med all sannolikhet kommer det inte firas i en folksamling.

Kronprinsessan Victorias namnsdag för några veckor sedan var förmodligen en riktlinje för hur firandet blir – nämligen privat och enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer att inte samla en större mängd människor.

FOTO: Kungahuset, TT, SVT