LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafBrittiska kungahuset

Kungens representationsmiddagar begränsas – hovet bekräftar

22 mar, 2023 
kungen och drottning
Kungen firar i år 50 år på tronen.
Med detta kommer firanden men också förändringar.
Nu bekräftar hovet en av dessa.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kronprinsessan Victorias firande på slottetBrand logo
Kronprinsessan Victorias firande på slottet

2023 firar kung Carl Gustaf 50 år på tronen. Han uppsteg på tronen den 15 september 1973 och är Sveriges genom tiderna längst regerande monark.

Jubileumsåret inleddes med en Sverigemiddag på slottet och fler firanden vaknas! Men med 50 år på tronen kommer inte bara firanden och länsresor utan också förändringar. Nu bekräftar hovet för Svensk Dam att man drar ner på representationsmiddagar.

Kungens representationsmiddagar begränsas

Kungligheterna bjuder vanligtvis och kontinuerligt in till flera representationsmiddagar under året. Men detta år blir det annorlunda på grund av kungens 50 år på tronen.

Annons

Bland gästerna finns ofta representanter från diplomatiska kåren, riksdag, regering och myndigheter. Men de representationsmiddagar som skulle ha arrangerats under våren blir inte av.

Det bekräftar hovets informationschef Margareta Thorgren för Svensk Dam.

– Med anledning av det kungliga jubileumsåret och det firande av kungens 50 år på tronen som kommer att äga rum i september så är det inga representationsmiddagar under våren.

Hur det blir senare på hösten kommer hovet meddela längre fram.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia i Västerås. Med anledning av jubileumsåret besöker Kungen och drottning Silvia samtliga 21 län i Sverige.

Så blir galamiddagen på kungliga slottet

På den stora jubileumsdagen, den 15 september, blir det galamiddag på Stockholms slott med bland andra flera kungligheter från utlandet på gästlistan.

Annons

Såhär skriver kungahuset på sin hemsida om firandet.

”H.M. Konungens 50-åriga jubileum på Sveriges tron firas den 15 och 16 september i Stockholm. Fredagen den 15 september hålls Te Deum i Slottskyrkan på Kungl. Slottet. Under dagen övervarar H.M. Konungen även en högvaktsavlösning samt mottar en sångarhyllning på Kungl. Slottets yttre borggård. Samma kväll ges en större jubileumsmiddag i Rikssalen på Kungl. Slottet.”

Lördagen den 16 september ska dessutom kungen och drottningen färdas i kortege i Stockholm.

Kungen och drottningen Silvia färdas i kortege efter bröllopet.
Annons

FOTO: TT

Annons