Kungens makt över Nobelmiddagen – detaljerna om maten!
– Kungahuset har ingenting med menyn att göra.
Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!
Markus Aujalay, 54, är kanske mest känd för sina framträdanden i TV4:s tittarfavorit Sveriges mästerkock, där han axlade rollen som jurymedlem i ett flertal säsonger. Det är däremot inte det enda som 54-åringen har på sitt imponerande CV.
Markus Aujalay har vant sig med att befinna sig i kungligt sällskap
Sedan han flyttade till Stockholm på 90-talet har nästan allt gått på räls. Tv-kocken belönades nämligen med titeln årets kock 2004 och därefter har flera vassa möjligheter dykt upp, som nästan inte går att tacka nej till.
I dagarna gästade han Sveriges Radios podcast Monarkerna och gav allmänheten en värdefull liten inblick i livet som kock. Markus har nämligen fått vänja sig med att ibland infinna sig i kungligt sällskap.
– Jag kommer ihåg när jag flyttade till Stockholm 1994, då hörde jag av mig till stadshuset och frågade om jag kunde få vara med och laga nobelmiddagen. Då fick jag ett nej för att det redan var fullt, då tänkte jag att det aldrig skulle hända.
– Men efter att jag vann årets kock 2004 så blev det en naturlig ingång, eftersom en stor del av årets kock-organisationen var med och anordnade middagen. Jag tror inte att det är någon som tackar nej till den möjligheten, fortsätter han i podcasten.
”Kungahuset har ingenting med menyn att göra”
I podcasten berättar han också om kungen och kungahusets roll i själva menyn på Nobelfesten. I detta fall verkar den däremot vara obefintlig.
– Kungahuset har ingenting med menyn att göra, när det kommer till maten på Nobelfesten.
Kungen anordnar däremot alltid en middag dagen efter festen, där det ofta bjuds på vilt. Markus Aujalay har även haft äran att laga maten till denna tillställning och hävdar att kungens roll och inflytande är mycket större under middagen.
– Han är väldigt intresserad och kunnig över det som serveras. Helt plötsligt står han där och tycker till: ”hoppas att allt är under kontroll, jag ser fram emot middagen”, kan han säga, säger Markus Aujalay.
FOTO: TT.
Vi baserar våra artiklar på verifierade källor, officiella uttalanden samt egna intervjuer. Hänt följer de pressetiska reglerna. Krönikor och analyser uttrycker skribentens egna åsikter. Läs mer här.
