Kungens ord efter prinsessan Madeleines gravidbesked

Prinsessan Madeleine, Kung Carl Gustaf, drottning Silvia

Det har länge diskuterats och spekulerats i hur relationen mellan kungen och prinsessan Madeleine är.
Och när kungen fick frågor om dotterns graviditet chockade han alla med sitt svar...

Den relation det spekulerats mest om i den svenska kungafamiljen är förmodligen den mellan kung Carl Gustaf och yngsta dottern prinsessan Madeleine.

Hon har genom åren gått sin egen väg med kärlek och livsval, bland annat genom att flytta till USA kort efter att det avslöjades att hennes dåvarande fästman Jonas Bergström hade varit otrogen mot henne. Förlovningen bröts kort efter avslöjandet och Madeleine flyttade till New York.

Det svenska folket kanske trodde skulle vara en kort sejour från Sverige för att få andrum visade sig bli desto längre än så, tio år har nämligen gått sedan Madeleine lämnade landet och sedan dess har hon bara återvänt under kortare perioder.

Det finns så klart en anledning bakom det hela – Madeleine fann kärleken i amerikanen Chris O’Neill som hon gifte sig med 2013.

Därför träffas inte Madeleine och kungen

Men att bo i ett annat land har så klart påverkat relationen med familjen hemma i Sverige en hel del. Madeleine har tvingats avstå att komma hem till bland annat pappa kungens födelsedagar, och i flera år har det inte ens varit självklart att hon ska komma till det prestigefulla Nobelfirandet.

Madeleine har en nära relation med sin mamma, drottning Silvia, då de båda arbetar med Childhood. Däremot är det pappa kungen som i offentliga sammanhang fått frågor om dotterns liv. Och det är många gånger som hans svar blivit heta samtalsämnen och ifrågasatts.

Bland annat när prinsessan Madeleine hade bekräftat att hon var gravid med sitt första barn. Kungen fick då frågan av SVT om han skulle vara en aktiv morfar för det blivande barnbarnet, varpå hans svar chockade.

– Självklart kommer vi vara aktiva! Jag ska stänga ner hela butiken och bara syssla med det hela tiden. Fast hon bor borta i New York, förstås, så jag kommer inte vara i Sverige på flera år, säkert. Så det blir väl bra.

Kungens svar på om Madeleine kommer flytta till Sverige

En annan befogad fråga kungen fått är om Madeleine kommer att flytta tillbaka till Sverige igen, när han svarade på det i SR Östergötland var han knappast mer seriös.

– Säkert. Hon kanske flyttar till Island istället, tror jag. Det är bättre där, sa han.

Även om kungen säkert gav svaren med glimten i ögat så var det inte alla som var lika imponerade över händelserna. Bland annat kritiserades han av ledarskribenten Erik Erfors i Expressen som kallade det hela för “överklassarogans” som han menar kommer från internatskolor, något Svensk Dam uppmärksammat.

– Kungen borde, på ren Anders Björckska, veta hut. Sur och bitter över olika publiceringar? Möjligen, men det rättfärdigar inte hans översittarattityd, hans raljerande ton och vuxenmobbande av olika journalister, skrev han.

FOTO: TT