Kungen och drottningen stoppas från Victoriadagen 2020

Kungen och drottningen stoppas från Victoriadagen 2020

Att prinsessan Madeleine och familjens framtid är oviss är ingen nyhet.
Det är fortfarande oklart om de kommer ha möjlighet att närvara under Victoriadagen då kronprinsessans födelsedag firas.
Men något som inte framgått tidigare är att kungen och drottningen inte kommer delta i firandet.
Slå på ljud

Våren har gått fort, och sommaren fortsätter i samma raska takt. Ju mer tiden går desto närmre kommer Sverige kronprinsessan Victorias födelsedag. Dagen kallas Victoriadagen, går av stapeln den 14 juli och firas varje år med flaggdag och annat spektakel.

Victoriadagen 2019, daniel, estelle och victoria

En liten inblick i Victoriadagen år 2019. Prins Daniel, prinsessan Estelle och kronprinsessan Victoria på plats i publiken. FOTO: Karin Törnblom/TT

Varje år hålls en tillställning på Öland med en konsert och annat skoj som hela kungafamiljen samlas inför. Men i år kommer det inte riktigt bli sig likt.

Hovet har tidigare meddelat att dagen blir av med konsert men att publiken inte kommer finnas på plats. Orsaken till att publik uteblir är den rådande coronapandemi och dess omständigheter.

I vanliga fall är det en konsert för det offentliga rummet som sedan klipps ned och sänds på tv lite senare under dagen så hela Sverige kan vara med och fira. Efter konserten brukar familjen samlas för en privat tillställning.

Även i år kommer tillställningen att filmas och sändas senare samma kväll på SVT. Men då kommer inte tittarna att se till kung Carl Gustaf och drottning Silvia.

Därför stoppas kungen och drottningen från Victoriadagen 2020

Konserten på Victoriadagen kommer alltså att utspela sig på slottsruinen, men utan publik.

– Kronprinsessparet deltar tillsammans med prinsparet, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Hänt.

Om prinsessan Madeleine och familjen kommer kunna närvara vet inte hovet ännu, då omständigheterna kring covid-19 gjort det ovisst för deras framtid. Det är ännu oklart om de kommer att komma till Sverige i år.

Men frågan är ju var kungen och drottningen kommer att hålla hus?

drottning Silvia och kungen

Drottnings Silvia och kung Carl XVI Gustaf på promenad ute på Öland. FOTO: Jonas Ekströmer/TT

– Under konserten kommer kungaparet inte deltaga, säger Margareta Thorgren till Hänt. Hon fortsätter:

– Övrigt firande sker privat på Solliden.

Vad är orsaken till att kungen och drottningen inte kommer att finnas på plats under själva konserten? Det är något som hovet har ett kort och koncist svar på.

– Pandemin, avslutar Margareta Thorgren till Hänt.

Men de kommer att infinna sig på samma ö under dagen, så att samlas allihopa för att fira tillsammans senare under dagen blir inga bekymmer för familjen. Orsaken till att kungen och drottningen redan är på plats på Öland är för att de för en längre tid sedan förflyttade sig dit av anledning att sätta sig själva i karantän.

FOTO: Jonas Ekströmer/TT, Mikael Fritzon/TT

MISSA INTE HETASTE NÖJESNYHETERNA – KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL HÄNTS STARTSIDA!

SENASTE NYTT!