Kungen och drottningen hyllas för tilltaget under resan

Kungen och drottningen hyllas för tilltaget under resan

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia befinner sig på ett statsbesök i Indien i fem dagar.
Nu hyllas kungaparet för sin insats för miljön.
”Vi har ju världens bästa kung och drottning”, skriver en person om händelsen.

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia befinner sig i Indien på ett fem dagar långt statsbesök. Med sig har de representanter för flera svenska organisationer och företag. Från regeringen är bland andra utrikesminister Ann Linde och näringsminister Ibrahim Baylan med, skriver hovet.

Även svenska artisten Jon-Henrik Fjällgren var med på resan, något han stolt berättade om på Instagram.

De har varit en magisk kväll med massor med känslor och att få stå vid sidan av kungen och drottningen är en ära som alltid kommer att vila i mitt hjärta”, skrev han i inlägget.

Syftet med statsbesöket är att stärka relationen mellan Sverige och Indien. Under besöket kommer kungaparet att besöka New Delhi, Mumbai och delstaten Uttarakhand.

Under gårdagen besökte kungen och drottningen Mumbai där de fick lära sig mer om Versova Beach Clean Up, ett strandstädningsprojekt i stor skala.

Projektet har pågått sedan 2015 och varje helg samlas mängder av frivilliga på stranden för att rensa den från skräp av alla de slag.

Innan städprojektet sjösattes var Versova beach Mumbais mest nedskräpade stand. Nu har även drottning Silvia och kung Carl Gustaf fått vara med och plocka skräp.

Bästa kungaparet

På Kungahusets officiella Instagramkonto berättas det om projektet.

”Fram till förra året har 20 miljoner kilo avfall samlats in och nu kommer rapporter om att sköldpaddorna återvänder till stranden. Sverige har deltagit i projektet genom utbildning för skolor i området om kampanjen Håll Sverige rent”, lyder en del av texten.

I inlägget finns bilder och filmklipp på kungen och drottningen på stranden där de träffar de volontärer och representanter för projektet – och plockar skräp.

I kommentarsfältet trängs hyllningarna till kungen och drottningen och deras insats.

Detta måste ses som otroligt i Indien. Att en kung och drottning är som “vanliga” människor i fritidskläder på statsbesök. Coolt och värdigt!” skriver en person.

Vårt underbara kungapar! Handskar på och sen hjälpa till att städa stränderna. En sann förebild och fina representanter för Sverige!” skriver en annan.

Alltså, vi har ju världens bästa kung och drottning”, slår en tredje person fast.

FOTO: TT/Carolina Byrmo