TRENDAR JUST NU!Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl Gustaf

Kung Carl XVI Gustaf i sorg efter vännen Tim Génetays död

14 sep, 2021 
AvPontus Varg
Kung Carl Gustaf XVI och drottning Silvia.
24 augusti förlorade kungen en av sina närmaste vänner, en person som funnits vid hans sida sedan han var sju år gammal.
Affärsmannen Timothy ”Tim” Génetay avled hastigt 75 år gammal och kungen fick därefter ta emot dödsbudet av familjen.
– Tim Génetay var en mycket god och nära vän till kungen och drottningen, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning och poängterar hur nära de stod varandra och själva vidden av förlusten.
Annons
5 underbart härliga stunder med kung Carl XVI GustafBrand logo
5 underbart härliga stunder med kung Carl XVI Gustaf

Tim Génetay var den person som kungen alltid kunde ringa vad det än gällde. Redan under skolåren fanns Tim i kretsen runt kungen. De studerade samtidigt vid Uppsala universitet och familjerna har tillbringat många semestrar ihop genom åren.

Nu berättar Tims son Joakim, barndomsvän till kronprinsessan Victoria, om sina känslor efter dödsfallet.

”Jag känner en outsäglig tomhet nu och vet att min, och hela vår familjs, saknad efter Tim kommer vara i det närmaste outhärdligt. Jag vet också att hans stora vänskara kommer känna saknad”, skriver sonen på Facebook.

Kronprinsessan Victoria och Josephine Génetay.
Victoria firade 1996 studenten ihop med Tim Génetays dotter Josephine. Till höger en bild från 2002.

Tim och kungen var jämnåriga och dödsfallet inträffade utan förvarning, trots att Tim hade en del hälsoproblem. Sonen Joakim skriver på Instagram:

Annons

”Min pappi hade på senare år inte den bästa hälsan, men hans leende och humor fanns hela tiden kvar. Till det slut på jordelivet som kom alldeles för tidigt”.

Kungafamiljen i sorg

Kronprinsessan Victoria, Madeleine och Carl Philip blev snabbt informerade om det plötsliga dödsfallet. Tims dotter Josephine är livslång vän med kronprinsessan Victoria och nära vän till prinsessan Madeleine. Och drottning Silvia är hennes gudmor.

Som åttaåring förlorade Josephine sin mamma Agneta i cancer. Då var drottning Silvia ett stort stöd under sorgeprocessen.

– Drottning Silva såg vad jag behövde och hon fanns där under min uppväxt. Hon har haft ett stort inflytande på mig, berättade Josephine i boken Drottning Silvia – en jubileumsbok.

Tim Génetay med frun Kerstin.
Tim Génetay med frun Kerstin, fem år innan hans död.

Enligt hovkällor till Hänt har dödsfallet tagit hårt på hela kungafamiljen. Men för kungen har det varit extra plågsamt.

Annons

– Det är klart att han (kungen) är knäckt efter att ha mottagit ett sådant tragiskt besked. I sin unika position har kungen väldigt få riktiga vänner, personer som han kan lita på i ur och skur. Tim tillhörde den kategorin. Silvia försöker vara ett stöd i makens sorg, men ibland kan hon känna sig helt hjälplös. Sorgeprocessen är så individuell och det kan vara svårt att trösta, säger källan.

Tim Génetay sörjs närmast av sin hustru Kerstin Magnusson Génetay och de fyra barnen Joakim, Jonathan, Josephine och Jonas.

Foto: TT

Annons