LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafBrittiska kungahuset

Kungafamiljens regler stoppar prins Daniel: ”Han kan inte...”

04 jan, 2024 
Det finns regler att förhålla sig till för kungafamiljen.
Inte minst för prins Daniel som är gift med Sveriges kronprinsessa.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kronprinsessan i Australien – besöker koalor i Namadgi National ParkBrand logo
Kronprinsessan i Australien – besöker koalor i Namadgi National Park

När Daniel Westling blev kär i kronprinsessan Victoria i början av 2000-talet var han en ”vanlig” person. En sportig kille som arbetade som personlig tränare.

2009 offentliggjordes förlovningen och 2010 blev Daniel Westling prins Daniel med hela svenska folket.

– Det kanske inte sa klick, det gjorde det inte, sa kronprinsessan när paret mötte pressen strax efter deras förlovning.

– Daniel och jag hade en väldigt fin och välgrundad vänskap. Vi var väldigt nära vänner innan.

Reglerna att förhålla sig till: ”Han kan inte anmäla sig hur som helst till aktiviteter”

Att bli prins är inte helt lätt. För Svensk Dam berättar kungliga experten Herman Lindqvist att prins Daniel har mycket att förhålla sig till.

Annons

– Han kan inte lita på alla människor, det kommer alltid finnas de som närmar sig för att de vill nästla sig in, komma nära prinsen, bli vän med honom, säger Herman Lindqvist.

Han fortsätter:

– Han kan inte anmäla sig hur som helst till aktiviteter med andra människor bara för att han skulle vilja syssla med den saken eller hobbyn. Säpo måste först kolla allt. Han kan inte bli medlem i någon förening eller liknande utan att man först undersökt om det är lämpligt för en person ur kungliga familjen.

Bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel åker i kortege genom Stockholm efter vigseln.

Fick ge upp verksamheten och efternamnet

Som alla kungligheter fick prins Daniel sluta använda sitt efternamn Westling. Kungafamiljen använder endast sina tilltalsnamn och titlar.

En kunglighet får inte heller bedriva näringsverksamhet. Prinsessan Madeleines man Christopher O´Neill valde att tacka nej till prinstiteln som kungen erbjöd honom i samband med bröllopet. Han ville helt enkelt inte ge upp sitt företagande, skriver ELLE.

Även rösträtten påverkades för prins Daniel. Kungligheterna har rösträtt men väljer att avstå på grund av att den kungliga familjen ska vara och agera politiskt oberoende.

FOTO: TT

Annons