LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Kungafamiljens blixtändring – efter nya beslutet

02 apr, 2020 
Kungafamiljens påskplaner ställs in – nu rapporterar Svensk Dam vad de ska göra istället.
– Det är viktigt, säger hovets presschef Margaretha Thorgren till tidningen.
Annons
Allt om drottning SilviaBrand logo
Allt om drottning Silvia

Coronaviruset drabbar nu de flesta på ett eller annat sätt och kungafamiljen är inget undantag. I mars släppte svenska kungahuset ett pressmeddelande där man meddelade att kungen och kungafamiljen genomför flera förändringar som en följd av coronaviruset.

Bland annat klargjorde man att ”alla planerade program kommer successivt att omprövas utifrån risker och förutsättningar”. Större restriktivitet kring inplanerade resor gäller också.

Nu rapporterar Svensk Dam att kungafamiljens påskplaner ställs in helt. Så sent som i helgen ska kungaparet inte riktigt ha bestämt sig, det berättade kungen i DN:s stora intervju som gjordes den 27 mars:

– Vi överväger situationen. Vi hade önskat att åka upp till fjällen. Där är det i och för sig stora vidder, men man ska inte belasta omgivningen och sjukvården, sa han då.

Men sedan dess har hela kungafamiljen tänkt igenom påskplanerna en gång till – och nu är beslutet fattat:

Annons

– Kungen och drottningen stannar på Stenhammar och kronprinsessparet blir kvar på Haga i påsk, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning och fortsätter:

– Det är viktigt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Isolerar sig från storstadslivet

Drottningen och kungen uppges vara friska och befinner sig på Stenhammars slott utanför Flen i Sörmland. Eftersom kungaparet tillhör riskgruppen för coronaviruset följer de Folkhälsomyndighetens råd och arbetar hemma. Barnbarnen träffar de digitalt, berättar kungen i intervjun via videolänk till DN. Han berättar vidare till tidningen att han inte alls förstår folk i riskgrupp som vågar trotsa rekommendationerna att stanna inomhus.

– Det blir kanske lite konstigt när jag säger det, men det finns väl väldigt mycket som man kan passa på att göra som man inte hunnit tidigare, som kanske nu blir gjort. Man kan sitta ned och läsa en bok. Man kan gå in och städa. Man kan måla om huset.

FOTO: TT

Annons