hänt exklusivt

Kungafamiljen tar avstånd från Netflix-serien Young royals – här är anledningen

Kungahuset och Young Royals

Young Royals om kronprins Wilhelm har gjort succé.
Men vad tycker egentligen det svenska kungahuset om Netflix-serien?
Så här säger hovet!

Netflix-serien Young Royals hade premiär sommaren 2021 och kom snabbt att bli en stor succé i flera delar av världen. Säsongen vann tv-priset Kristallen för både årets unga dramaserie och årets program. Nyligen släpptes den andra säsongen av serien och även denna gång mottogs dramat väl av tittarna.

Young Royals är en fiktiv berättelse om en ung, svensk prins som byter gymnasieskola till internatskolan Hillerska. Där möter han Simon, en ung kille med invandrarbakgrund och blir kär. Förhållandet blir dessvärre allt annat än enkelt.

I Young Royals spelar Edvin Ryding, 19, prins Wilhelm, Omar Rudberg, 23, rollen som Simon Eriksson.

Hovets ord om Young Royals – därför tar de avstånd från serien

Prins Wilhlems familj benämns i serien som den svenska kungafamiljen och många scener syns vara inspirerade av den riktiga kungafamiljen. Exempelvis dyker designern Lars Wallin upp i den andra säsongen då han ska klä prins Wilhelm. Lars har även gjort kläder till kronprinsessan Victoria. Han är nämligen en av de som skapat flest Nobelklänningar åt kronprinsessan.

Så vad tycker egentligen det svenska kungahuset om tv-serien, samt har det varit några samtal mellan Netflix och kungahuset gällande vad man får efterlikna och inte? Nu svarar hovet!

”Tv-serien Young Royals är en fristående dramaproduktion utan samarbete med Kungl. Hovstaterna”, skriver hovet i ett mejl till Hänt.

Kronprinsessan Victorias oro över att porträtteras

Young Royals är inte den enda tv-serien influerats av det svenska kungahuset. Det har tidigare blivit känt att det just nu produceras vad som beskrivs som en svensk version av The Crown. I de sex avsnitten ska tittarna få följa kung Carl Gustaf från barndomen till hans nuvarande liv som monark.

Kronprinsessan Victoria har uttalat sig skeptisk till den nya serien då hon anser att uppgiften kring att porträttera familjen är svår att ta sig an. I en tidigare intervju med Svenska Dagbladet uttryckte kronprinsessan sin tveksamhet över att bli porträtterad.

– Jag vill ju helst inte bli porträtterad. Kanske är jag långväga bortrest under hela säsongen, sa kronprinsessan då med ett skratt.

FOTO: TT/Netflix

FRÅN FÖRSTASIDAN