Kungafamiljen besöker alla Sveriges län – Madeleine stannar hemma

I höst och vår kommer samtliga Sveriges län få kungligt besök. Uppgiften delas upp mellan kungaparet, kronprinsessparet och prinsparet. Prinsessparet, Madeleine och Chris O'Neill, lämnas dock utanför.
Utseendeförändringen för prinsessan Sofia - efter fyra år
Slå på ljud

För att visa sitt stöd och deltagande för de som drabbats av coronapandemin har kung Carl XVI Gustaf, 74, satt ihop en plan. Han kommer tillsammans med drottning Silvia, 76, att resa land och rike runt för att besöka Sveriges 21 olika län. Den uppgiften kommer också läggas på kronprinsessan Victoria, 43, och prins Daniel, 46, samt prins Carl Philip, 41, och prinsessan Sofia, 35.

Däremot har inte prinsessan Madeleine, 38, och Chris O’Neill, 46, blivit utkommenderade.

I ett pressmeddelande skriver kungahuset att syftet med besöken, förutom att visa sympatier med de drabbade, är att ”uppmärksamma lokala insatser inom olika samhällssektorer samt ingjuta tillförsikt och framtidstro”.

Så går besöken till

De kungliga besöken kommer att ske nu under hösten och under våren nästa år.

”Vid besöken träffar medlemmar i Kungafamiljen landshövdingarna samt representanter för vård och omsorg. Andra regionala frågor som rör kultur- och näringslivet kommer även att belysas”, skriver kungahuset och försäkrar att alla möten kommer att ske under coronasäkrade former.

”Samtliga besök genomförs under former anpassade efter den pågående pandemin och i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer”, står det i pressmeddelandet.

Redan innan det här beslutet har prins Carl Philip och prinsessan Sofia rest runt i olika delar av Sverige för att visa upp sina smultronställen. Det går väl också att koppla till pandemin, eftersom deras syfte var att ge tips på saker att uppleva här i Sverige när resandet varit svårt.

Sitt resande har de visat upp på Instagram, och där har man kunnat se prinsparets favoritplatser som Bergs gård utanför Trosa vid Sörmlands kust, nationalparken Blå jungfrun i Kalmarsund och Borgholms slottsruin på Öland.

Nu när sommaren tackat för sig har Carl Philip och Sofia återupptagit sina kungliga uppdrag. Det har också kronprinsessan Victoria och prins Daniel gjort. De har bland annat åkt och hälsat på ambulanspersonalen i Storstockholm, delat ut priser och öppnat Stockholm fashion week.

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia har bland annat givit föredrag för Nobelstiftningen, uppdaterat sig om läget i Libanon och drottningen har även tagit emot Fjärilspriset.

Därför lämnas Madeleine utanför

Nu blir det alltså mer jobb i och med de inplanerade besöken.

Men prinsessan Madeleine då? Hon bor ju utanför Miami i Florida, och får som det ser ut nu inte resa fram och tillbaka på samma sätt som tidigare. Det här har gjort att hon och Chris missat flera tillställningar i Sverige. Bland annat kronprinsessans födelsedag och vännerna Cedric Notz och Andrea Brodins bröllop.

Nu kommer hon och maken Chris O’Neill alltså att stanna i USA tillsammans med sina barn, prinsessorna Adreinne, 2, och Leonore, 6, samt prins Nicolas, 5. Därför är det inte aktuellt för henne att resa till och runt om i Sverige den närmsta tiden.

Bild: Mikael Fritzon/TT

SENASTE NYTT!