LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafBrittiska kungahuset

Kung Haralds blixtändring efter Ari Behns död

06 jan, 2020 
AvStina Dahlgren
Kung harald och Ari Behns begravning
Efter press från norska folket har nu kung Harald ändrat sig.
På begravningsdagen av Ari Behn gjorde norska kungafamiljen därför det ovanliga.
Annons
Vila i frid Ari BehnBrand logo
Vila i frid Ari Behn

På juldagen kom beskedet att norska Ari Behn hade gått bort 47 år gammal.

– Det är med sorg i hjärtat som vi, de allra närmaste anhöriga till Ari Behn, idag måste meddela att han har tagit sitt eget liv, meddelade familjens talesperson Geir Håkonsund via NRK.

Ari Behn var tidigare gift med prinsessan Märtha Louise, 48 och tillsammans hade de barnen Maud Angelica, 16, Leah Isadora, 14, och Emma Tallulah, 11. De skilde sig 2016.

Ingen flagga på halv stång för Ari Behn

Hela Norge var i chock efter beskedet och folk vallfärdade till slottet för att tända ljus och visa sin sorg. Det lämnades blommor och hälsningar med texter om hur mycket han hade betytt för så många. Drottning Sonja, kung Harald, kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon uttalade sig redan samma dag om den tragiska händelsen.

– För oss var Ari en god vän, en kär familjemedlem och en fantastisk onkel, som vi delade många av livets små och stora ögonblick med. Det är med stor sorg vi har tagit emot beskedet om hans död. Vi tyckte alla väldigt mycket om Ari.

Annons

Men flaggan utanför slottet halades aldrig på halv stång. Många norrmän ifrågasatte beslutet men enligt norska hovets hemsida halas flaggan endast ned till halv stång om det är självaste kungen som dör. Dock har det de senaste åren varit två undantag, och det var när kung Haralds syster prinsessan Ragnhild dog år 2012 samt när den danska drottningens make prins Henrik dog 2018.

Kung Haralds blixtändring

Nu kommer uppgifter om att kung Harald ska ha ändrat sig efter norrmännens önskemål och kritik. På begravningsdagen den 3 januari hedrades nämligen Ari Behn genom att flaggor på två av den kungliga familjens fastigheter hissades på halv stång. Enligt Svensk dam ska det ha varit vid den kungliga residensen vid Holmenkollen, samt vid kronprinsparets hem Skaugum.

FOTO: TT/Andreas Fadum, TT/Håkon Mosvold Larsen

Annons