LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Kung Harald tvingad till operation i Malaysia – läkarens dom: ”Ingreppet..”

02 mar, 2024 
Linn Seipel
kung harald sjuk
Efter att ha förts akut till sjukhus under sin vistelse i Malaysia, har Kung Harald nu tvingats genomgå en större operation.
”Beslutet fattades imorse”, säger kungens läkare Bjørn Bendz.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Brister ut i skratt efter frågan om kronprins HaakonBrand logo
Brister ut i skratt efter frågan om kronprins Haakon

Kung Harald av Norge, 87, har vårdats på sjukhus flera gånger det senaste året, och det är tydligt att hälsan inte är det den en gång var. Senast i veckan tvingades kungen föras akut till sjukhus i samband med ett besök till Langkawi, i Malaysia.

Enligt det norska hovet drabbades kung Harald av en akut infektion och har sedan dess varit i behov av vård.

”Kungen får god uppföljning av både malaysisk och norsk sjukvårdspersonal”, sa de då i ett pressmeddelande.

Kronprins Haakon: Så mår kung Harald nu

Exakt vad för infektion det rör sig om vet man inte, men hovläkare har flugits in från Oslo och oron har varit stor. Norges militär har påbörjat ett transportuppdrag i syfte att hämta hem kungen så snart som möjligt.

Annons

– Det är viktigt att kungen kommer hem när han har blivit sjuk och det ordnar vi så klart, sade tidigare Norges försvarsminister, Bjørn Arild Gram, till NRK.

– Det är uppenbart att hans ålder innebär att det är bra detta behandlas ordentligt. De är mycket duktiga på sjukhuset, säger han till NRK.

Kung Harald har fått en pacemaker – opererats i Malaysia

Nu har det tillkommit information i läget. Kungen är fortsatt i Malaysia och har genomgått ett operation för att sätta in en pacemaker. Det är den norska public service-kanalen som skrivit om det uttalande som kungens läkare Bjørn Bendz gjort.

”Pacemakern implanterades på grund av låg hjärtfrekvens. Beslutet fattades i morse och ingreppet var framgångsrikt. Kungen mår bra men behöver fortfarande vila. Ingreppet kommer att göra hemresan säkrare”, säger han.

FOTO: Andreas Fadum/TT

Annons